Головна » 2023 » Серпень » 22 » «Поет українського степу. До 155-річчя Миколи Чернявського»: у музеї-заповіднику М.Коцюбинського діє новий виставковий проєкт
«Поет українського степу. До 155-річчя Миколи Чернявського»: у музеї-заповіднику М.Коцюбинського діє новий виставковий проєкт
16:08

«Коли появився перший збірник його поезій «Пісні кохання», був я тим збірником зачарований, — і взагалі тоді книжка українська не густо появлялася, а такої насолоди, що давав той збірник, то таки не часто доводилося зазнавати. Зразу було знати, що се «поет милостю божою». Так, історик О.Лотоцький відгукнувся про першу поетичну збірку Миколи Чернявського, котрий полишив свій світлий слід в історії української культури як талановитий поет, педагог, культурний і громадський діяч. Наступна поетична збірка митця – «Донецькі сонети», що побачить світ 1898 р. у Бахмуті, стане чи не першою художньою книгою, що була надрукована в Донбасі, і її появою автор дає поштовх до розвитку літературного процесу у шахтарському краї.

Через радянські репресії ім’я Миколи Чернявського після розстрілу взимку 1938 року на кілька десятиліть поринуло у забуття. І до сьогодні постать цього непересічного поета мало відома широкому загалові.

Більше дізнатися про М.Чернявського та його творчу спадщину можна під час огляду виставкового проєкту «Поет українського степу. До 155-річчя Миколи Чернявського», котрий від сьогодні, 22 серпня, відкритий для відвідування у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського. У ньому представлені меморії М.Чернявського та його родини, що дають змогу більше дізнатися про творчу діяльність поета, його родину, а ще про взаємини зі знаними сучасниками, зокрема М.Коцюбинським. Проєкт реалізується спільно з громадським і культурним діячем, меценатом і збирачем старовини Дмитром Пірклом та БО «Благодійне товариство “Гардаріка”», котрі надали колекцію цікавих артефактів для експонування, та Чернігівським історичним музеєм ім. В.В.Тарновського.

Проєкт діятиме протягом місяця.

Виставка працює щодня з 9.00 до 17.00, у суботу та неділю – з 10.00.

Вартість вхідних квитків для відвідування виставок у експозиційній залі музею:

  • дитячий – 20 грн,
  • дорослий – 30 грн.

Довідки за телефонами: (093) 002 42 96, (097) 465 70 91.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Архів подій | Переглядів: 157 | Додав: Kotia | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість