Головна » 2015 » Грудень » 9 » Натхненна Несамовитим озером: у музеї М. Коцюбинського відбулася презентація збірки поезії та графіки Олени Грицюк
Натхненна Несамовитим озером: у музеї М. Коцюбинського відбулася презентація збірки поезії та графіки Олени Грицюк
17:19

«Несамовите озеро. Графіка і поезії» – збірку саме з такою назвою представила широкому загалу чернігівська поетеса Олена Грицюк 8 грудня у літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського.

За доброю традицією захід розпочався зі щирих слів директора музею Ігоря Коцюбинського. Він привітав авторку з виходом нової збірки та побажав їй натхнення на нові звершення у творчості. 

У свою чергу пані Олена подарувала музею свою нову роботу, виконану спеціально до презентації, - графічний портрет М. Коцюбинського. Як зазначила сама мисткиня, створення цього портрету стало для неї справжнім викликом, адже зазвичай у фокус її робіт потрапляють люди, яких вона знає особисто.

Зауважимо, що пані Олена знайшла свій шлях не лише в поезії, але й в архітектурі та живописі. Ще влітку її роботи можна було побачити на виставці у нашому музеї. І серед них були представлені графічні композиції, присвячені подорожі Карпатами. Уже тоді кожен графічний образ був доповнений поетичними рядками. Нині ж враження від подорожі втілилися у справжній вінок поезій та графіки, з яких і складається збірка «Несамовите озеро. Графіка і поезії».

Оскільки в основу презентованої збірки лягли враження авторки від мандрівки Карпатами, то і під час заходу вона поділилася з гостями історією створення окремих поезій. Так, назва збірки обрана не випадково, адже пані Олена дійсно побувала на берегах озера Несамовитого, з яким місцеві жителі пов’язують безліч легенд. На згадку про неймовірну красу озера і, зокрема, тритонів, котрі мешкають на його берегах, був написаний вірш і створена графічна ілюстрація, яка прикрашає обкладинку книги. Не оминула увагою мисткиня і сходження на Говерлу, славнозвісний Вухатий камінь, легенди про мольфарів і ніжну квітку едельвейс, яким теж присвячені окремі твори зі збірки.

Серед розмаїття вражень від побаченого і почутого особливий відбиток в пам’яті пані Олени лишили гірські ритми, згуки водоспадів-водограїв. Ці звуки, за словами авторки, їй часто нагадували пісні В. Івасюка, які по-справжньому стали їй близькі і зрозумілі саме під час перебування серед гірських вершин.

Окрему частину заходу поетеса присвятила своїм новим поезіям, у яких вона прагне осягнути таїну людського буття у його багатогранності і різноманітності. Користуючись нагодою, пані Олена розповіла про своє захоплення керамікою і сподівання у майбутньому представити загалу цілу виставку керамічних робіт, і, звичайно ж, поділилася успіхами в галузі архітектури, продемонструвавши присутнім розроблені нею проекти житлових комплексів, які нині зводяться у місті. «Во мне растет-вырастает дом…», - поезією з такими рядками вона проілюструвала свої думки і переживання фахового архітектора, що виникають під час роботи над проектом.

Привітати Олену Грицюк з виходом нової збірки прийшли рідні та близькі їй люди, колеги-художники та архітектори. На останок пані Олена висловила вдячність редактору своєї нової збірки Валентині Меркуловій.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1368 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість