Головна » 2024 » Липень » 11 » На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
08:05

У номінації «Декоративне та образотворче мистецтво» на здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує голова Чернігівського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Володимир Мороз. Кандидатура висунута рішенням Малої ради Чернігівського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України за багаторічну організаційну роботу зі збереження і відродження традиційного народного мистецтва Чернігівщини.

Мороз Володимир Іванович, голова Чернігівського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Народився 06.05.1955 р. Проживає у м.Чернігів, Заслужений працівник культури України.

Професійно займається відродженням та розвитком традиційного народного мистецтва Чернігівщини з 1982 року на посаді методиста з образотворчого та декоративно-вжиткового мистецтва ОНМЦ НТ і КПР. На цій посаді йому вдалося створити творчий колектив майстрів традиційного декоративного мистецтва, який потім став основою Осередку Спілки майстрів народного мистецтва.

Є засновником обласного Осередку НСМНМУ в 1990 році і з того часу його головою. За ці роки організація стала авторитетною професійною організацією. Завдяки неймовірним зусиллям вдалося у важкі роки зберегти основні жанри народного мистецтва, в першу чергу, традиційного різьблення, яке стало провідним у центральних областях України. На базі обласного Осередку виросла ціла плеяда молодих перспективних митців. У галузі декоративного розпису була створена унікальна творча школа.

На базі Осередку згодом була створена виробнича структура  - Творчо-виробниче колективне підприємство «Спілка майстрів», фактично єдине підприємство у системі Національної спілки майстрів.

Вдалося відстояти приміщення Осередку, яке і зараз продовжує існувати. У 2010 році підприємство брало участь у Всеукраїнському конкурсі «100 кращих товарів України» в галузі народних художніх промислів і здобуло повну перемогу.

Війна внесла корективи в діяльність організації. В умовах відсутності фінансування і катастрофічного падіння надходжень від виробничої діяльності доводиться вирішувати самотужки питання забезпечення життєдіяльності організації. Це ремонт приміщення і сувенірного кіоску після російських обстрілів, відновлення виробничої діяльності, робота з майстрами, участь у виставках, фестивалях тощо. 

Творча робота не припиняється – готується ряд виставок з метою популяризації традиційного мистецтва Чернігівщини, ведеться робота з молодими митцями для поповнення організації і подальшого збереження та розвитку традиційної народної культури.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 163 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість