Головна » 2020 » Червень » 22 » На здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
На здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
15:55

У номінації «Проза» на здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує Віталій Божок за книгу «Афганська жара».

Божок Віталій Миколайович (літературне ім’я – Віктор Божок) народився 1957 року у с. Держанівка Носівського району Чернігівської області. Зі шкільних років пише поезію, прозу та публіцистику. З того періоду вірші та оповідання починають друкуватися у районній, обласній та всеукраїнській періодиці.

Віталій навчався і закінчив два виші – Білоцерківський інститут та Київський державний університет ім. Тараса Шевченка, факультет журналістики. Працював власкором і кореспондентом у газетах «Гарт» (Чернігів), «Всеукраїнські відомості» та «Маяк». Тепер – оглядач економіки друкованого видання «Маяк» (Корюківка).

Має понад 40 років стажу літератора та 35 – журналіста. У 70-90-ті роки друкував прозу та поезію в журналах «Дніпро», «Жовтень», «Україна», «Ранок», «Простор», «Памир», «Уральский следопыт», «Пограничник», всеукраїнських газетах «Сільські вісті», «Молодь України», «Робітнича газета», на радіо України та в різноманітних літературних художніх київських, одеських, дніпропетровських і чернігівських альманахах.

Віталій – член Національних спілок письменників і журналістів України, його ім’я – у Вікіпедії. За твори публіцистики літератор був відзначений у 80-90-ті роки найвищими всеросійськими і всеукраїнськими та міжнародними публіцистичними преміями «Лучший материал», «Екологія Росії – від століття до століття», «Золоте перо», «Чисті джерела України», «Свіжий погляд», «Свій голос віддаю на захист природи»  та інші. За прозові твори повісті і романи ставав лауреатом міжнародних літературних премій «Гранослов» та імені Миколи Гоголя у 1998 та 2013 роках відповідно за повість «Архіпелаг Джейнлаг» та роман «Помічений рейс». За роман «Бриліантові ігри» - лауреат премії імені Валентини Ткаченко.

Віталій – володар звання «Зірка української журналістики». З ініціативи В.Божка та його матеріальної підтримки у Корюківському районі у період 2014 2018 років встановлені пам’ятники репресованому і знищеному у Сибіру письменнику Гаврошу Сірому, розстріляному журналісту Миколі Бордакову, талановитому репортеру Олександру Кугуку.

З прози до читача прийшли повісті і романи «Архіпелаг Джейнлаг» (2000 р), «Нічні тигри» (200), «Безкрилі береги» (2003), «Помічений рейс» (2012), «Бриліантові ігри» (2017), «Афганська жара» (2019) та інші видання, які вийшли у Чернігові, Києві та Мені. Він є ще автором семи поетичних і публіцистичних книжок, які належно оцінені критиками та літературознавцями: рецензії друкували видання «Буковинський журнал», «Дніпро», «Україна», Літературний Чернігів», газети «Молодь України», «Деснянська правда», «Чернігівщина» та інші часописи.

 




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 569 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість