Головна » 2016 » Червень » 29 » На здобуття обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського
На здобуття обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського
10:49

 У номінації «Народознавство» на здобуття літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського претендує Віктор Моренець.

Віктор Іванович Моренець, уродженець міста Прилуки, що на Чернігівщині, юрист за фахом і краєзнавець та дослідник за покликанням.

Основне наукове зацікавлення Віктора Івановича – тема визвольних змагань українського народу на початку ХХ століття. Цікавитися краєзнавством розпочав ще навчаючись у середній школі, де очолював краєзнавчий гурток. У другій половині 1980-х років, вже навчаючись в університеті, захопився темою українського визвольного руху, згодом став активним дослідником минулого України.

Віктор Моренець відомий на Прилуччині своїми працями, які присвячені визвольній боротьбі армії Української Народної Республіки. У творчій скрині автора такі книги: «Земля Миколи Міхновського у боротьбі за незалежність», «Невідома спадщина», «Земля, полита кров’ю», «Ічнянці в армії УНР», «Чернігівський процес» та інші. Книги пана Віктора презентовані та схвально оцінені не лише в Україні, але й закордоном – у Мюнхені, Будапешті, Празі та інших країнах.

На здобуття премії ім. М.Коцюбинського Віктора Моренця висунуто за книгу «Просвіта» інкогніта», яка є ґрунтовним дослідженням передумов створення та діяльністі на теренах Прилуччини у 1917-1922 рр. «Просвіт» - громадських культурно-освітніх організацій.

Внесок прилуцьких просвітян досі був невідомий і не оцінений. А дарма! Це вони влітку 1917 р. видали перший в Україні «Українсько-московський словник», «Коротку граматику української мови», часопис для молоді «Гасло» 1919 року. У книзі представлені документи та ілюстрації, що розкривають багатогранність діяльності «Просвіт», що існували на Прилуччині, а також вміщені документи чернігівської «Просвіти» періоду 1906-1907 років.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1139 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість