Головна » 2023 » Квітень » 4 » Мистецький місяцелік. До 85-річчя художника Володимира Ємця
Мистецький місяцелік. До 85-річчя художника Володимира Ємця
10:38

Зимовий пейзаж: засніжений сад і в ньому урочисто оздоблений сніговим вельоном будиночок М.Коцюбинського. Алеї саду, обрамлені кучугурами снігу, ніби запрошують підійти до застиглого в сніговій завірюсі дому. І навіть поодинокі гілки дерев теж тягнуться до оселі і заглядають у її вікна. Цю картину бачив заледве не кожен, хто бував у літературній експозиції музею М.Коцюбинського. Її автор – знаний художник Володимир Ємець. Сьогодні, 4 квітня 2023 року, йому виповнилося би 85 років.

Дитинство та юність митця минули на Чернігівщині. Батько майбутнього художника Володимир Пилипович був священником, служив у храмах Любеча та Чернігова, репресований у трагічному 1937 році. Зростила Володимира матір Оксана Михайлівна, котра у нелегкі часи Другої світової війни та повоєнної відбудови доклала усіх зусиль аби вивести своїх синів у світ.

Після навчання у Довжицькій семирічці та Мохнатинській середній школі у 1956 році Володимир Ємець вступає до Кишинівського художнього училища. По його закінченні у 1960 році прагне отримати мистецьку освіту вже у художньому інституті. Але на іспитах Володимира спіткала невдача і він повертається до рідного Чернігова, де працює у газеті художником-ретушером.

Згодом, у 1963-1968 рр. навчається у Київському художньому інституті. Завершивши навчання, вирушає до Калінінграда, звідки походила його дружина. Проте суворі береги Балтики не надто надихали на мистецьку працю і менше, ніж за рік, В.Ємець повертається до Чернігова, адже на його думку «художник повинен працювати там, де виріс, де знає свою культуру, свою природу, знає, коли сонце сходить і коли заходить, знає, де річка, де ліс, де коні пасуться…».

1971 року він вступає до Спілки художників України та стає першим очільником її обласного осередку в Чернігові. 1988 року В.Ємець отримує звання Заслуженого художника УРСР, 1998 р. – Народного художника України.

Працював директором обласного художнього музею та активно співпрацював з чернігівською «Просвітою». У 2004 році став лауреатом обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського, від 2008 р. – почесний громадянин Чернігова.

5 листопада 2019 року Володимир Ємець відійшов у засвіти, лишивши по собі світлу пам’ять сучасників, десятки змістовних живописних і графічних робіт, зокрема, атмосферних пейзажів рідної Сіверщини та майстерно виконаних портретів відомих діячів Чернігова і України.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 181 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість