Головна » 2018 » Листопад » 22 » «Хотіла б я піснею стати…»: 22 листопада у музеї відбулася нова зустріч мистецького проекту «Михайло Коцюбинський. У колі друзів"
«Хотіла б я піснею стати…»: 22 листопада у музеї відбулася нова зустріч мистецького проекту «Михайло Коцюбинський. У колі друзів"
21:56

ХVIII зустріч була присвячена незвичній, особливій, ніжній і талановитій, сильній і слабкій, загадковій жінці, ім’я якої відоме кожному з нас, - Лесі Українці. Її портрет віддруковано на двохсотгривневій купюрі, вона входить до трійки найвідоміших поетів, хворіла майже все життя – ці факти з її життя знають усі. А що людям іще відомо про Лесю Українку? Сьогодні ведуча заходу Наталія Коцюбинська розповіла чимало таємниць із життя письменниці.

Майбутня поетеса отримувала домашню освіту. Чому? Її не хотіли псувати російським оточенням, та і хвороба не дозволяла дівчинці ходити до звичайної школи. Український письменник і публіцист Михайло Павлик в одному з листів до Михайла Драгоманова поділився своїми враженнями від спілкування з 20-річною Лесею Українкою: «Леся так просто оголомшила мене своїм образованням та тонким розумом. Я думав, що вона тілько в крузі своїх поезій, аж воно далеко не так. На свій вік це геніальна жінка. Ми говорили з нею дуже довго, і в кожнім її слові я бачив розум та глибоке розуміння поезії, освіти й людського життя». Маленька Леся буда досить обдарованою дитиною. В 4 роки вона вже гарно читала, у 5 – грала на фортепіано, у 8 – писала вірші.

Під час заходу поціновувачі прози та поезії кінця ХІХ – початку ХХ століття змогли багато чого дізнатися про любов і життя Лесі Українки, про її радощі і печалі, сміх і сльози. Теплою і затишною видалася ХVIII зустріч мистецького проекту «Михайло Коцюбинський. У колі друзів» - всі гості змогли насолодитися не лише цікавою розповіддю про відому українську письменницю, переглядом відео про життя Лесі Українки, слайд-шоу з її не хрестоматійних світлин, а і виконанням наживо віршів поетеси під акомпанемент гітари. Особливою гостею заходу стала музикант, композитор Наталія Потапчук. Саме вона і виконала дві поезії Лесі Українки, до яких сама написала музичний супровід під гітару.

Наступна зустріч відбудеться 20 грудня. Вона буде присвячена ще одній відомій українській письменниці – Марко Вовчок. Тож не пропустіть, буде цікаво!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 719 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість