Головна » 2024 » Травень » 8 » До Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років
До Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років
07:00

Торік Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановила 8 травня як День пам’яті та перемоги – дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні. До 8 травня в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського підготували виставку бібліотечних матеріалів "Війна - це варварство, коли нападають на мирного сусіда…". Мудрі слова, взяті за назву виставки, належать Гі Де Мопассану.

Поступовий офіційний перехід до європейської традиції памʼятання розпочався після Революції Гідності. Ця традиція полягає не тільки в зміні дати, а й у зміні фокусу – з культу зброї та перемоги на внесок різних спільнот у подолання нацизму, на окрему людину, її страждання і втрати у війні. День пам’яті та перемоги – це нагадування, що Друга світова розпочалася внаслідок домовленостей двох тоталітарних режимів: націонал-соціалістичного (нацистського) у Німеччині й комуністичного в СРСР, а також мовчазного небажання найпотужніших держав світу чинити спротив агресорам. У 1939–1945 роках обидва тоталітарні режими вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.

Символом памʼяті про Другу світову війну з 2014 року в Україні, як і в Європі, є мак памʼяті.

8 травня, в День пам’яті та перемоги, Україна вшановуватиме кожного, хто боровся з нацизмом. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять мирні цивільні люди, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл, діти війни, примусові робітники. Адже війна – це не лише танки, гармати й масштабні бої. Це – долі, мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками.

Для виставки ми підготували книги, дотичні своєю тематикою: є і історична література, і художня, і статті у періодичних виданнях. Серед представленого матеріалу – книга професора Йоркського університету в Торонто українця за походженням Ореста Субтельного «Україна. Історія», нариси Олександра Ясенчука «Сіверщина в боротьбі з а волю», 2-е доповнене видання Івана Белебехи «Честь України», книга «Українська повстанська армія: історія нескорених» та багато інших. Окрасою виставки є колекція патріотичних листівок із бібліотечного фонду музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Виставка "Війна - це варварство, коли нападають на мирного сусіда…" триватиме в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського з 8 по 17 травня.

______________

У підготовці інформації використано матеріал Українського інституту національної пам’яті




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 141 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість