Головна » 2022 » Травень » 24 » День слов’янської писемності і культури
День слов’янської писемності і культури
09:00

День слов’янської писемності і культури науковці у різних країнах відзначають 24 травня. Цього дня вшановують пам’ять святих рівноапостольних слов’янських просвітителів та провідників християнства Кирила та Мефодія, що народилися у ІХ столітті в місті Солунь у родині воєначальника.

Кирило – автор слов’янської абетки. Він створив її на основі грецької, додавши нові букви, аби передати фонетичні особливості слов’янської звукової системи.  Цей алфавіт став популярним у східних та південних областях. На честь засновника його стали називати «кирилицею». На основі кирилиці створені абетки різних слов’янських мов.

Кирило та Мефодій працювали також і на перекладом Євангеліє та Псалтиря зі старогрецької на старослов’янську. Загалом брати переклали чимало книг.

Уперше День слов’янської писемності та культури відзначили 1863 року – на честь 1000-річчя від створення слов’янської абетки. Офіційне відзначення свята в Україні було започатковано 17 вересня 2004 року відповідно до Указу Президента України від 17 вересня 2004 року № 1096/2004 та на підтримку ініціативи Національної академії наук України, громадських та релігійних організацій.

Молода держава Україна вшановує слов’янських учителів, чий науковий доробок посприяв становленню української писемності. На присязі першого Президента України Леоніда Кравчука на вірність українському народові поряд із Конституцією та Актом проголошення незалежності України лежала і добре оздоблена рукописна книга – Пересопницьке Євангелії – найперший із відомих нині перекладів євангельського тексту літературно-писемною мовою. Цей переклад – авторства Кирила та Мефодія.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 367 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість