Головна » 2023 » Квітень » 26 » «Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам’ять»: до річниці від дня трагедії на Чорнобильській АЕС
«Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам’ять»: до річниці від дня трагедії на Чорнобильській АЕС
09:11

26 квітня минає 37 років від того трагічного дня, коли на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції стався вибух і тисячі радіоактивних мікрочастинок здійнялися у повітря. Невидима смерть розповзлася землею, проникла у воду, стала єдиним цілим із повітрям. Лише потріскування дозиметру вказувало на те, що поруч – смертельна небезпека.

Трагедія сталася  26 квітня о 1 годині 23 хвилини 43 секунди. Тоді почалося стрімке зростання потужності в реакторі, після чого пролунав вибух. Реактор було зруйновано. На енергоблоці №4 почалася пожежа.

Упродовж декількох годин після руйнування четвертого енергоблоку пожежним і персоналу ЧАЕС вдалося ліквідувати численні вогнища займань, що запобігло загрозі поширення пожежі на інші енергоблоки. Відразу після аварії були зупинені спочатку третій енергоблок, що був у одній будівлі з четвертим, а потім перший та другий.

27 квітня почалася засипка захисних матеріалів з гелікоптерів у розвал четвертого енергоблоку. Люди, що кинулися першими на боротьбу із атомом, отримали величезні дози радіації.

27 квітня було повністю евакуйовано місто Прип'ять, розташоване у трьох кілометрах від ЧАЕС. 2 травня було прийнято рішення про евакуацію населення з 30-кілометрової зони ЧАЕС та інших населених пунктів, що піддалися радіоактивному забрудненню. Згодом, до кінця 1986 року, із 188 населених пунктів (зокрема і Прип'ять) було відселено близько 116 тисяч осіб.

Згадуючи про події трагічного квітня 1986 року, Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М.М.Коцюбинського підготував виставку матеріалів зі своєї наукової бібліотеки під назвою «Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам’ять». Для експонування ми обрали документальні та художні видання, що розповідають про подвиг людей, які кинулися ліквідовувати наслідки аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Пропонуємо вашій увазі  відеоогляд представленої літератури.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 317 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість