Головна » 2008 » Листопад » 19 » Відбувся літературний вечір «Болів я болем слова нашого»
Відбувся літературний вечір «Болів я болем слова нашого»
19:18
19 листопада у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбувся літературний вечір «Болів я болем слова нашого», присвячений 100-річчю від дня народження визначного українського вченого, мовознавця й перекладача, нашого земляка - Григорія КОЧУРА.
Григорій Порфирович народився 17 листопада 1908 р. у с. Феськівка (тепер Менського району). Навчався у Київському Інституті народної освіти (сучасний Державний університет ім. Т.Г.Шевченка). Працював у Молдові, Вінниці. Був особисто знайомий з багатьма відомими українськими літераторами – Рильським, Тичиною, Зеровим, Филиповичем та ін.
Кочур був одним з найяскравіших талантів українського письменства, поетом, перекладачем, істориком і теоретиком літератури. Знав понад 30 іноземних мов. Мав енциклопедичні знання.
1943 р. був репресований: його було звинувачено у «буржуазному націоналізмі» й відправлено до табору у м. Інта на півночі Росії. Навіть у таких нелюдських умовах Кочур продовжував творити, перекладати й писати вірші.
Після своєї реабілітації поселився з родиною під Києвом у Ірпіні, активно займався літературною діяльністю. Помер 1994 р.
Цей вечір підготувала й провела заст. директора музею з наук. роботи Наталія КОЦЮБИНСЬКА спільно зі студентами філологічного факультету Чернігівського педуніверситету, які декламували спогади Г.Кочура, його поезії. У заході взяв участь письменник з Києва Микола ПОДА, який особисто був знайомий з ювіляром.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1867 | Додав: Майшев | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість