Головна » 2024 » Травень » 17 » 16 травня в музеї Коцюбинського відкрилася виставка «Крим: погляд у минуле»
16 травня в музеї Коцюбинського відкрилася виставка «Крим: погляд у минуле»
11:17

16 травня в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського розпочала свою роботу виставка фондових матеріалів «Крим: погляд у минуле». Фотокопії старовинних листівок експонуються у виставковій залі з нагоди 80-річчя з часу депортації кримських татар.

Михайло Коцюбинського чимало подорожував. Йому пощастило побувати у багатьох містах і селах різних країн. Перед його очима промайнули бурхливі гірські ріки і тиха гладь спокійного моря, холодні кам’яні скелі і теплі пейзажі морського італійського узбережжя. Особливе місце у серці Михайла Коцюбинського мав Крим. На цьому півострові він був не один раз: і з родиною, і сам, і в робочій поїздці.

Вперше Михайло Коцюбинський побував у Криму у 1895 році, коли перевівся на роботу до Кримського філоксерного комітету. Своїми враженням від перебування на півострові Коцюбинський поділився в листі з М.Комаровим: «Крим зробив на мене таке сильне враження, що я ходив тут, як уві сні – і тільки тепер, через 3 тижні, оговтавшись трохи та звикнувши, зміг взятись за перо, щоб написати вам кілька слів». Окрім оригінальних пейзажів, Михайло Коцюбинський захоплювався ще і культурою татар з їхніми екзотичними, як на європейського чоловіками, звичаями. Михайло Коцюбинський багато спостерігав за місцевими людьми, записував матеріал до своєї записної книжки, аби нічого не забути.

Літо 1896 року було найщасливішим у житті письменника. Саме тоді він прожив півроку із дружиною в Криму, одночасно працюючи у філоксерній комісії. Про цей час Коцюбинський розповідав Комарову у листі: «Живеться нам в Алушті добре. Наймаємо окрему дачку, купаємося в морі…» Віра Устимівна перебувала з чоловіком до середини вересня, поки дозволяв її стан (вона чекала на дитину). Після від’їзду дружини Михайло Коцюбинський дуже сумував за нею. Разом із філоксерним комітету письменник переїздить із Алушти, мандруючи Кримом. Про свої подорожі він часто розповідає Вірі в листах.

1904 року родина Коцюбинських знову опинилася в Криму. Вони відвідували Воронцовський палац (в фондовій колекції музею маємо таку світлину) та Бахчисарай, колорити якого передані у новелі «Під мінаретами».

Ще одна родинна подорож вже із дітьми відбулася у 1911 році. Тоді Коцюбинські побували у Севастополі, Ялті, Алупці, урочищі Інкерман та зупинилися в Симеїзі у татарина Мустафи, де мали можливість «доторкнутися» до татарської культури.

На виставці представлені фотокопії старовинних листівок із зображенням морських та гірських кримських пейзажів, типами татар, родинними фото Коцюбинських, а ще – рукописи творів Михайла Коцюбинського кримського періоду.

Виставка експонуватиметься протягом місяця – до 17 червня 2024 року.

Вартість вхідних квитків:

  • для дорослого  - 30 грн;
  • для дитини (студента) – 20 грн.

Вартість екскурсійного обслуговування – 100 грн.

Тел. для довідок: (093) 002-42-96.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Архів подій | Переглядів: 116 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість