Головна » 2023 » Травень » 4 » 11 травня у музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбудеться зустріч «Клубу українського поетичного кіно»
11 травня у музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбудеться зустріч «Клубу українського поетичного кіно»
11:24

11 травня Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М.Коцюбинського запрошує на чергову зустріч в межах проєкту «Клуб українського поетичного кіно». Цього разу до уваги учасників заходу ми пропонуємо кінострічку, що займає 8 місце у переліку 100 кращих українських фільмів. Мова йде про кінотвір Юрія Іллєнка та Івана Миколайчука «Білий птах з чорною ознакою» (1970).

Кінострічка розповідає історію сім’ї Дзвонарів. Події фільму відбуваються на Буковині у часовому проміжку з 1937 по 1947 роки. Зібравши у стрічці цілу плеяду талановитих акторів (І.Миколайчук, Б.Ступка, Л.Кадочникова, Н.Наум, Д.Фірсова, В.Симич, К.Степанков та ін.), автори створюють неповторну, пристрасну і трагічну картину буття не лише буковинського села чи окремої родини, але й актуалізують складні проблеми кохання і вірності, особистого вибору і пошуку себе та свого місця у світі.

За словами кінокритика Лариси Брюховецької, «“Білий птах…” тогочасні зарубіжні критики порівнювали з майстерно виписаною фрескою, у якій є багаті, барвисті національні строї, архітектура, музика, танець, живопис, різьблення, народні пісні й поезія. Він зітканий з історичної правди і творчої фантазії, з любові й болю за українців, які на рідній землі були позбавлені безжурно-щасливого життя».

Після виходу на екрани фільм отримав схвальні відгуки та був визнаний одним з найвидатніших творів українського кіно останніх років. Згодом стрічку було відзначено на численних кінофестивалях, зокрема, Золотою медаллю Московського міжнародного кінофестивалю (1971 р., Ю.Іллєнко), Медаллю Миру ООН (1971 р., Ю.Іллєнко), відбірковою премією «Срібні сирени» на Міжнародному кінофестивалі у Сорренто (Італія), а 1988 року Шевченківську премію за «створення різнопланових національних образів у кіно» було посмертно присуджено Івану Миколайчуку, який у фільмі був актором, співавтором сценарію і композитором.

З традиційним чаюванням та обговоренням символіки і глибинних сенсів фільму зустріч «Клубу українського поетичного кіно», присвячена кінострічці Ю.Іллєнка та І.Миколайчука «Білий птах з чорною ознакою», відбудеться 11 травня (четвер) о 17.00.

Вхід за попередньою реєстрацією.

Вартість участі у заході – 50 грн.

Довідки та замовлення квитків за телефоном: (097) 465 70 91, (063) 065 61 49.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Архів подій | Переглядів: 189 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість