Головна » 2016 » Травень » 26 » Зустрінемось у музеї: від української поезії з грузинським темпераментом до ліричного «Intermezzo»
Зустрінемось у музеї: від української поезії з грузинським темпераментом до ліричного «Intermezzo»
12:32

18 травня світова спільнота відзначала Міжнародний день музеїв. Саме цього дня у літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбулася завершальна низка заходів з циклу «Зустрінемося у музеї», приуроченого до свята усіх музейників.

Як водиться, на завершення лишили найцікавіше. О 12.00 у затишній залі музею представники громадськості міста зібралися на зустріч з видатним поетом, перекладачем, дипломатом, літературознавцем, Заслуженим діячем мистецтв України, доктором філологічних наук, професором Раулем Чілачавою. Протягом зустрічі гості заходу послухали авторські вірші та поетичні переклади Рауля Шалвовича, дізналися, що привело його, грузина за походженням, в Україну і яким чином українська мова стала для нього заледве не другою рідною мовою. Не обійшлося і без запитань про складнощі перекладу та історій про цікаві випадки зі спілкування пана Рауля з відомими українськими та грузинськими літераторами.

Спілкування чернігівців з київським гостем продовжилося вже за межами зали під час пішої екскурсії-діалогу літературними місцями Чернігова. В ході такої прогулянки містом учасники екскурсії практично здійснили невеличку подорож у часі та змогли хоча б на хвильку уявити, яким був Чернігів у часи М.Коцюбинського. Старовинні будинки з різьбленими мережками, які і до цього часу часто знімають у фільмах, курйозна історія про будівлю чернігівської «Просвіти» та її власника, будинок Гортинських і місця, де розташовувались готель «Царград» та оселя Леоніда Глібова, історії чернігівського дитинця і його соборів – невелика частка об’єктів, про які йшла мова під час цієї невеликої екскурсії. Останнім пунктом маршруту став пам’ятник Т.Г.Шевченку на Валу, біля якого і продовжилося святкове дійство цього багатого на події дня.

Травневі дні традиційно багаті на події і дати. На честь однієї з таких дат – 55-річчя з часу заснування Шевченківської премії, лауреатами якої є і ціла плеяда видатних уродженців Чернігівщини – біля пам’ятника Великому Кобзарю відбувся урочистий захід «Світе тихий, краю милий, моя Україно».

Урочистості відбулися за участі першого заступника голови обласної ради Валентина Мельничука та начальника відділу розвитку туризму та музейної роботи Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ЧОДА Лариси Латіної, котрі наголосили на значенні Шевченківської премії для українського культурного простору та відзначили здобутки уродженців області, які стали лауреатами цієї високої національної відзнаки.

Як лауреат Шевченківської премії до учасників дійства звернувся знаний поет, журналіст, головний редактор обласної газети «Гарт» Дмитро Іванов. Він зазначив, що отримання такої високої відзнаки – це беззаперечна ознака визнання і радість для митця, а робота в Шевченківському комітеті з призначення цієї премії – не лише велика честь, але й відповідальна нелегка місія.

Окремою частиною урочистостей стало читання творів Т.Шевченка різними мовами. Про відповідальність місії перекладача, зокрема, у роботі з творами Великого Кобзаря, розповів поет і перекладач Рауль Чілачава, у перекладі якого вийшло не одне видання «Кобзаря» грузинською мовою. Крім того, Рауль Шалвович зачитав один зі своїх улюблених віршів Т.Шевченка у власному перекладі грузинською мовою. Також вірші Т.Шевченка цього дня прозвучали на івриті та англійською мовою. А Заслужений діяч мистецтв України Олег Васюта прочитав «Заповіт» Т.Шевченка німецькою мовою.

Особливої урочистості атмосфері заходу надали виступи академічного народного хору під керівництвом Заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура та Заслуженого артиста України Сергія Сулімовського. В ролі ведучих заходу виступили Заслужений артист України Володимир Банюк та вчений секретар музею-заповідника М.Коцюбинського Дмитро Мельниченко.

Яскравим завершенням урочистостей з нагоди 55-річчя Шевченківської премії стала вистава «Незримим писане пером» естрадного театру «Шарж» (м. Київ) при НАКККіМ.

А уже надвечір на затишній веранді музею-заповідника М.Коцюбинського відбулася шоста зустріч в межах літературно-мистецького проекту «Імпрези у Коцюбинського». Цього разу у прочитанні автора проекту вченого секретаря музею Дмитра Мельниченка прозвучала новела М.Коцюбинського «Intermezzo». Традиційної неповторної атмосфери заходу надали натхненні майстерно виконані музичні композиції від студентів Чернігівського музичного училища ім. Л.Ревуцького.

«Імпрези у Коцюбинського» стали блискучим фінальним акордом циклу заходів «Зустрінемось у музеї», присвячених Міжнародному дню музеїв. Проте на відвідувачів садиби Коцюбинських чекає ще багато цікавих літературно-мистецьких акцій. Стежте за нашими анонсами.

Зустрінемось у музеї!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1504 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість