Головна » 2016 » Січень » 24 » Знайомство з М. Коцюбинським: у музеї-заповіднику письменника презентували новий мистецький проект
Знайомство з М. Коцюбинським: у музеї-заповіднику письменника презентували новий мистецький проект
19:39

22 січня у літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського відбулася презентація нового мистецького проекту «Михайло Коцюбинський – знайомий незнайомець». Перша зустріч «До таїни роду Коцюбинських» була присвячена походженню письменника, історії його роду.

Цього січневого вечора вітальня меморіального будинку, як і понад століття тому, відкрила свої двері для невеликого кола втаємничених осіб, яким цікава змістовна бесіда, гарна музика, філігранне літературне слово М. Коцюбинського і надзвичайно тепла дружня атмосфера оселі письменника. Ще з порогу відвідувачів зустрічали витончені класичні мелодії, які виконував на старовинному музейному роялі студент Чернігівського музичного училища ім. Л. Ревуцького талановитий музикант і композитор Артем Бриль.

Уже за кілька хвилин автор проекту заступник директора музею з наукової роботи Наталія Коцюбинська запросила присутніх за чашкою духмяного чаю здійснити подорож у часі і просторі та спробувати розібратися у хитросплетіннях життєвих шляхів предків Михайла Михайловича Коцюбинського.

Протягом заходу учасники ніби поринули у незвичайний світ історії роду Коцюбинських. Зокрема, дізналися про бурхливі церковні баталії прадіда письменника, запальні риси характеру якого, можливо, свого часу і помічав М. Коцюбинський у свого батька Михайла Матвійовича. Надзвичайний інтерес у присутніх викликало походження матері письменника Гликерії Максимівни, уродженої Абази, яка вела свій родовід від молдавських господарів, видатних полководців Османської імперії та Війська Запорозького.

Своєрідними текстовими ілюстраціями до розповідей стали і спогади самого письменника про родину, які свого часу знайшли своє місце у листах М. Коцюбинського до сучасників, а нині прозвучали у виконанні вченого секретаря музею Дмитра Мельниченка.

Яскравим завершенням екскурсу в історію роду письменника стала красива розповідь про написання музики всесвітньовідомого романсу «Утро туманное» (вірші І. Тургенєва), автором якої теж став один з представників династії Абаза. Наприкінці заходу цей відомий романс прозвучав у майстерному виконанні студентів музичного училища ім. Л. Ревуцького Анастасії Буряк (вокал) та Артема Бриля (рояль).

Наступна зустріч у межах проекту «Михайло Коцюбинський – знайомий незнайомець» відбудеться 12 лютого і буде присвячена походженню дружини письменника Віри Устимівни та їх подружньому життю.

Вартість квитка 30 грн.

Попередній запис обов’язковий.

Дізнатися подробиці та замовити квиток можна за тел.:

4-10-03; (097) 465 70 91; (063) 065 61 49.

Адреса музею: м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 3.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1557 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість