Головна » 2016 » Березень » 5 » Живопис хрестиком: у музеї-заповіднику М.Коцюбинського відкрилася виставка мистецьких робіт Лариси Костенко
Живопис хрестиком: у музеї-заповіднику М.Коцюбинського відкрилася виставка мистецьких робіт Лариси Костенко
14:23

2 березня у літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відкрилася авторська виставка мистецьких робіт «Живопис хрестиком» Лариси Костенко (м. Київ) – володарки звання Золота голка України, переможниці численних Всеукраїнських фестивалів та конкурсів.

Експозицію складають 64 картини вишиті хрестиком. Рівень технічного виконання робіт настільки високий, що на перший погляд вишите полотно здається справжнім живописним шедевром, створеним за допомогою пензля. Проте у роботах Лариси Іванівни вражає не лише ювелірна майстерність, але й різноманітність зображуваних тем та глибоке змістове навантаження кожної з робіт.

Значне місце у творчій колекції пані Лариси займають триптихи. І один з них – «Інформація до роздумів» - за задумом авторки, є своєрідним початком експозиції. Він складається з трьох, на перший погляд, різнопланових робіт, які створювалися у різні часи. Але поєднуючись у цілісну композицію, роботи викликають у споглядача цілий ряд часом несподіваних асоціацій. Погляд на Землю з поверхні Місяця, абстрактна композиція зі скіфською символікою, анімалістичний пейзаж, на якому проступає обличчя дитини (між іншим, дуже схоже на дитяче обличчя самої авторки) – це лише зовнішній візуальний ряд образів, втілених у триптиху, з якими у кожного пов’язуються свої думки та внутрішні смисли.

Цікавим є втілення авторської ідеї про відродження нашої держави, яка закладена у триптиху «Україна». У ньому образ Спасителя як символ Божого благословення поєднується з образом Літописця, котрий, описуючи історію, окреслює шлях у майбутнє і одночасно є хранителем скарбу народної пам’яті, і зображенням жінки-українки – квітучого і щасливого майбутнього. Тлом для центральних образів є скіфські пагорби, котрі і стануть першоджерелом майбутнього відродження.

Ідея єдності божественної сутності оригінальним чином реалізується у триптиху «Молитва». Сама Лариса Іванівна, християнка за віросповіданням, вважає, що Бог – єдиний. І всіх людей незалежно від їх релігійних переконань об’єднує віра. Цю думку авторка втілює у вишитих скульптурних образах Ісуса Христа і Буди, що поєднані центральним образом – янголом, який і стає отим символом віри, котра є містком між світоглядами і релігіями.

Надзвичайною глибиною вражають триптихи «Створення світу», «Водоспади», цикл робіт «Виток спіралі», серія портретів членів родини пані Лариси і видатних українських митців – Богдана Ступки, Тараса Шевченка та ін. Окрему категорію складають картини релігійного змісту та ікони. З-поміж них центральна робота – Спас Нерукотворний, сюжет якої має глибоке сакральне значення для християн, а образ, виконаний майстринею має свою цікаву історію та наділений особливою енергетикою.

Практично усі роботи, представлені на виставці, приховують у собі цілий набір непомітних на перший погляд знаків-символів, які можна відшукати лише тривалий час вдивляючись у візерунки хрестиків на полотні і гру барв, адже багатство відтінків навіть на монохромних роботах просто вражає.

На відкритті виставки відвідувачам про секрети окремих робіт Лариси Костенко розповіла заступник директора музею з наукової роботи Наталія Коцюбинська. Крім того, вона звернула увагу, що це лише невелика частка робіт майстрині, які та створила за майже 20 років професійного заняття вишивкою. Ще понад 180 вишитих картин були подаровані нею і зберігаються у колекціях українських музеїв та видатних громадських і культурних діячів.

Довершити святкову атмосферу заходу допомогли юні артисти з дитячого театру пісні «Забава», які своїми натхненними виступами подарували присутнім іскорку тепла, радості і віри у щасливе майбутнє.

Виставка авторських мистецьких робіт «Живопис хрестиком» київської майстрині Лариси Костенко триватиме у музеї-заповіднику М.Коцюбинського до 20 квітня. Завітайте до музею і спробуйте особисто розгадати секрети вишиваних картин майстрині.

Вартість квитків:

  • дитячий – 3 грн;
  • студентський – 4 грн;
  • дорослий – 6 грн.

Довідки за тел.: 4-10-03; 4-43-26.

Адреса музею: м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 3.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1207 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість