Головна » 2018 » Лютий » 23 » XI зустріч мистецького проекту «Михайло Коцюбинський. У колі друзів» відбулася в музеї-заповіднику
XI зустріч мистецького проекту «Михайло Коцюбинський. У колі друзів» відбулася в музеї-заповіднику
21:43

23 лютого Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник гостинно відчиняв свої двері для поціновувачів мистецького проекту «Михайло Коцюбинський. У колі друзів». Цього дня відбулася вже ХІ зустріч, яка була присвячена «Історії старого Дому. Родині Вороних – Вербицьких».

«Нам додому хочеться, туди, де ми посивіли, де небо вливається в вікна потоками синіми, де посадили дерево і виростили сина, де збудували дім, який без нас відсирів…». Дім – це сімейне вогнище, це родина, це затишок і місце, де тебе завжди чекають.

Ведуча проекту Наталія Коцюбинська розповіла цього вечора цікаву історію про будинок, повз який, можливо, кожен із нас проходив чимало разів і не знав, хто багато років тому там жив, та про долі людей, що мешкали у ньому.

Є в Чернігові на старій Лісковиці нічим не примітний одноповерховий будинок, в якому проживає кілька звичайних чернігівських родин. Мабуть, не всі вони знають, що це старовинне дворянське гніздо Антіох-Вербицьких, які жили в цьому домі ще з початку минулого століття, а до того мали у власності сусідній будинок, який  згодом продали далеким родичам Пустосмєховим.

Глава родини, Микола Андрійович Антіох-Вербицький, у новому помешканні вже доживав свого віку, повернувшись до Чернігова з тривалого двадцятип’ятирічного заслання до Рязані та Орла за свою громадську діяльність та українські вірші. А його п’ятеро дітей виростали, одружувались, народжували своїх дітей і залишались жити у родинному гнізді великим дружним сімейством. У цей дім зятем прийшов поет-модерніст Микола Вороний, тут народився і виріс його син Марко Вороний, пізніше знищений більшовиками на Соловках. Вже в другій половині ХХ століття тут жила самобутня художниця Олена Вербицька з родиною. Її чоловік - не менш талановитий скульптор Василь Дубовий.

Хочете і ви дізнаватися щось нове про відомих людей? Тоді долучайтесь до нашого мистецького проекту. Наступна його зустріч відбудеться 23 березня. Слідкуйте за нашими новинами на сайті та на сторінках у соцмережах.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 835 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість