Головна » 2023 » Жовтень » 1 » Воїни незламності
Воїни незламності
08:01

У свято Покрови Пресвятої Богородиці, цьогоріч 1 жовтня, Україна відзначає День захисників та захисниць України. Це свято було засновано 2014 року Указом Президента України. Датою відзначення було визначено свято Покрови, яке дуже шанували запорізькі козаки.

Нині, в час повномасштабного військового вторгнення росії на територію України, наші мужні захисники та захисниці, як ніхто інший, заслуговують на привітання та похвалу. Саме завдяки їхнім титанічним старанням ми досі маємо змогу жити на своїй землі та розмовляти рідною мовою.

До цієї дати Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського підготував виставку бібліотечних матеріалів під назвою «Воїни незламності». На виставці представлені періодичні видання та книги: є і художня література, і видання літописного змісту. Зокрема, у вітрині можна побачити поему «Рубікон» цьогорічного лауреата премії імені М.Коцюбинського Юрія Соколова. Це художньо-літературне відтворення реальних подій сьогодення, в яких майстерно відображено увесь трагізм та сувору правду визвольної війни Українського народу з 2014 року по сьогоднішній день.

Книга Михайла Жорохова «Північний форпост. Чернігівський напрямок, 2022» яскраво ілюструє події кожного дня у лютому та березні минулого року на Чернігівщині. Також автор тут розповідає про «Рейд на Бровари» та події в Славутичі.

«Щоденник моєї правди» Олени Лазун – це розповідь від першої особи про повномасштабне вторгнення, що розпочалося в лютому 2022 року. Авторка щедро наповнила розповідь своїми переживаннями та емоціями. «Щоденник чернігівки (100 днів тривог і надій)» Лариси Сивопляс – це ще одна наповнена емоціями літописна оповідь про страшні події, що відбувалися в Чернігові наприкінці зими – на початку весни 2022 року.

Книги «Ангели в бронежилетах» Ольги Пилипчук та «Вогнити! Вижити! Перемогти!» Володимира Тимчука – це збірки поезій, що прославляють безстрашних українських воїнів: когось за життя, а когось… уже посмертно.

Справжня «родзинка» виставки бібліотечних матеріалів до Дня захисників та захисниць – це книга «Війна 2022: щоденники, есеї, поезія: антологія», що вийшла друком 2023 року. До цієї книги увійшли твори багатьох популярних письменників: Сергія Жадана, Ірини Славінської, Ліни Костенко, Ксенії Харченко, Юрія Андруховича, Катерини Бабкіної та багатьох інших.

Ця ніч була загрозлива і темна.

І так хотілось тиші і тепла!

А вибух був – як жовта хризантема,

Що на півнеба раптом розцвіла.

Струснуло стіни і двигтіло довго ще.

Сирени вили, блискало на склі.

То що – тікати? Бігти в бомбосховище?

А не діждав би фюрер у кремлі!

Хай сам боїться – він уже вчорашній.

Посіють бомби – ненависть пожнуть.

Сирени виють. А мені не страшно.

Хто не тікав, того не доженуть.

Ніч, 17.03.2022

Ліна Костенко

Дуже цікавою нам видається книга «Котик, півник і шафа» Олександра Михеда. Коник, Півник, Шафка наче й казкові, але водночас дуже справжні – врятовані й збережені у зруйнованій російськими обстрілами Бородянці під Києвом. Готові боротися і попереджати про небезпеку, у цій казці вони оберігають всесвіт однієї родини – бабусі Лізи, дядька Андрія і онуки Соні – родини, яка покоління за поколінням проживає історію і врешті стає сильнішою, ніж будь-коли.

На виставці представлені і інші варті уваги книги. Виставка «Воїни незламності» доступна для перегляду в музеї з 1 по 15 жовтня включно.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 244 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість