Головна » 2021 » Січень » 21 » Віртуальна виставка бібліотечних матеріалів до Дня Соборності України «Тільки в єдності наша сила»
Віртуальна виставка бібліотечних матеріалів до Дня Соборності України «Тільки в єдності наша сила»
11:54

22 січня – вікопомний день в нашій історії – День Соборності України. Саме цього дня було проголошено Акт Злуки західних і східних земель України в одну державу. До цієї дати музей-заповідник М.Коцюбинського пропонує віртуальну виставку бібліотечних матеріалів «Тільки в єдності наша сила».

Проголошенню Акта злуки передував процес перемовин між урядом новоствореної ЗУНР та Директорією, а передвступний договір було підписано у звичайному вагоні під Києвом, у Фастові 1 грудня 1918 року офіційною делегацією ЗУНР та членами Директорії. Зараз у Фастові є вагон-музей, присвячений цій події.

Урочиста акція святкування й проголошення Акта Злуки відбулася 22 січня 1919 р. на Софійському майдані біля собору. Святково прикрашений майдан і прилеглі вулиці, духовенство Української православної церкви,  військові частини і оркестр, делегації ЗУНР, тисячі жителів столиці  надали події надзвичайної урочистості. Від ЗУНР промовляли Лев Бачинський та Лонгин Цегельський, від Директорії – Володимир Винниченко. Текст Універсалу Соборності зачитав Федір Швець. У документі йдеться: «...Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України… Однині народ український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаними зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну державу». Завершилось святкування військовим парадом легіону Січових Стрільців під орудою Євгена Коновальця.

На жаль, це об’єднання стало лише символічним – боротьба за незалежність завершилась поразкою. Втрата Україною незалежності у результаті більшовицької окупації у довготерміновій перспективі призвела до мільйонних втрат від Голодомору, репресій та війн.

Відновлення Дня Соборності відбулося 21 січня 1990 року – живий Ланцюг Єдності від Києва до Львова об’єднав понад мільйон осіб. Указом Президента України Л.Кучми від 21 січня 1999 року День Соборності України є державним святом.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 482 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість