Головна » 2024 » Вересень » 13 » Відкриття пам’ятника Михайлові Коцюбинському в Чернігові. 17 вересня 1939 р.
Відкриття пам’ятника Михайлові Коцюбинському в Чернігові. 17 вересня 1939 р.
07:39

У червні 1909 року під час відпочинку на мальовничому італійському острові Капрі Михайло Коцюбинський познайомився з видатним скульптором Іллею Гінцбургом. Про їхнє спілкування письменник повідомляв дружині у листах. Разом із Гінцбургом вони мандрували на яхті в Tore del Greco – містечко під самим Везувієм. Там вони побували на народному святі.

Теплі спогади про знайомство і спільний відпочинок на прекрасному Капрі назавжди збереглись у серцях Іллі Гінцбурга і Михайла Коцюбинського.

Майстер монументальної і мініатюрної скульптури Ілля Якович Гінцбург – автор пам’ятників М. Гоголю у Великих Сорочинцях на Полтавщині, І. Айвазовському у Феодосії та іншим художникам, письменникам, ученим, діячам культури. Академік І. Гінцбург був експонентом і призером багатьох престижних міжнародних виставок у Мюнхені, Берліні, Венеції, Римі, Парижі.

Минуло понад чверть століття з часу знайомства І.Я. Гінцбурга з М.М. Коцюбинським. Улітку 1938 року відомий скульптор побував у Чернігівському літературно-меморіальному музеї письменника. Місцева газета 12 листопада того року подала статтю наукової працівниці закладу Катерини Коцюбинської «Музей М. Коцюбинського». У публікації йшлося: «Серед гостей (при музеї є спеціальна кімната для приїжджаючих) цього літа був відомий скульптор – академік І.Я. Гінцбург, зв’язаний з М. Коцюбинським щирою приязню з часів перебування в Італії. Він ознайомився з матеріалами музею, поновив свої враження від зустрічей з М. Коцюбинським і на замовлення музею виліпив бюст М.Коцюбинського. 24 вересня цього року відбувся багатолюдний мітинг на садибі музею, присвячений відкриттю пам’ятника. В центральній пресі відзначалося, що це одна з кращих праць І. Гінцбурга за останній час. Поки що пам’ятник з цементу, але незабаром він буде відлитий з бронзи».

В урочистостях тоді взяли участь робітники, студенти, інтелігенція Чернігова, колгоспники села Вихвостова та інші. Була присутня делегація українських літераторів у складі В. Сосюри, І. Стебуна, В. Кучера.

Пам’ятник Михайлові Коцюбинському, виготовлений з бронзи у майстерні художнього лиття Академії мистецтв, було урочисто відкрито 17 вересня 1939 року на території літературно-меморіального музею письменника в Чернігові. Українці відзначали тоді 75-річчя з дня народження Сонцепоклонника.

На фото: учасники святкувань з цієї нагоди.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 37 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість