Головна » 2013 » Січень » 16 » Відкрито виставку творчих робіт члена Національної Спілки художників України Ганни Вершиніної: «Ткані візерунки на килимі життя»
Відкрито виставку творчих робіт члена Національної Спілки художників України Ганни Вершиніної: «Ткані візерунки на килимі життя»
20:57
У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відкрито виставку творчих робіт члена Національної Спілки художників України Ганни Вершиніної: «Ткані візерунки на килимі життя».
У відкритті експозиції взяли участь: директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського Ігор Коцюбинський, зав. меморіальним відділом музею-заповідника М.Коцюбинського Марія Москаленко, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г.Галагана Ірина Ральченко, зав. відділом обласного художнього музею ім. Г.Галагана Ніна Бібик, канд. історичних наук Тамара Демченко, відома майстриня Олександра Дідович,
друзі та рідні Ганни Вершиніної.

До уваги відвідувачів близько півсотні робіт серед яких є як традиційні гобелени, так і гобелени, виконані в досить оригінальній авторській техниці. Також майстриня представляє свої живописні полотна.
Новітні мистецькі тенденції тісно переплелись з українськими національними традиціями. Пересвідчитись в цьому можна, відвідавши нашу виставку, яка триватиме до 10 лютого 2013 р.

Музей працює щодня з 9 до 17 (субота, неділя: з 10 до 17) за адресою: вул. Коцюбинського, 3.

Вартість квитка: дитячий – 2 грн.
студентський – 3 грн.
дорослий – 4 грн.

Телефон для довідок: (04622) 4-10-03, 4-43-26

Вершиніна Ганна Валеріївна народилася 10 квітня 1984 року в м. Чернігові. Закінчила Київський державний інститут декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, отримала кваліфікацію художника декоративно-прикладного мистецтва (спеціалізація - художній текстиль). З 2008 року Ганна - член Молодіжного об'єднання Національної Спілки художників України, а з 2012 року - член Національної Спілки художників України. Творчими наставником в інституті для Ганни стали Базак Марта Іванівна - член Національної Спілки художників України, Заслужений художник України та Нечипоренко Сергій Григорович, Народний художник України, професор.
Нині у творчому доробку Ганни більше 50 творів художнього текстилю (гобелени-панно, картини-гобелени, речі інтер'єрного призначення, міні-гобелени).

Як зауважує мистецтвознавець Ірина Штанкіна - Ганна Вершиніна - одна з тих мисткинь, які розпочали свій творчий шлях на початку 2000-х років. Юнацьке захоплення гобеленом переросло у справу життя, стало предметом і змістом творчості художниці. Втілюючи у своїх роботах новітні ідеї і творчі задуми, вона наповнює їх власними уявленнями і враженнями про життя, світ, природу, красу. Їі твори вчать помічати досконалість і гармонію у простих речах і деталях, на які ми часом не звертаємо уваги. Використовуючи різноманітні засоби й прийоми гобеленового ткацтва майстриня начебто запрошує глядача помітити красу, що сірим дощовим днем приховалася у змоклому листі та краплинах калюж, або відчути подих весни у дереві, на яке осіннього вечора впало рожеве світло вуличного ліхтаря і воно начебто розквітло рожевими квітами. Своєму внутрішньому· ритму та гармонії підпорядкований побачений нею фантастичний візерунок, що утворюється безліччю прожилок на листку кукурудзяного початку. А які вражаючі кольорові сполучення народжують засіяні пшеницею і услані різнотрав'ям поля? Спроможність художниці побачити буденне крізь призму прекрасного, вміння говорити голосом душі надає їі творам особливої теплоти й емоційної забарвленості. Глибоко розуміючи і відчуваючи пластику гобелена, майстриня постійно експериментує з кольором і фактурою.

В їі творчій майстерні відбувається тривала апробація найновітніших, часто унікальних методів творення, про які ми дізнаємося переважно лише з лаконіччного напису - «авторська техніка». Поруч з такими «вічними» ткацькими матеріалами як вовна, льон, конопля, шовк у роботах Ганни Вершиніної присутні сизаль, стебла трав, ворсинки з пальмової кори. Їх використання значно розширює творчі можливості художниці У пошуках оригінальних структурнопластичних конструкцій. Класичні прийоми гобеленового ткацтва вона поєднує з більш вільною системою переплетіння, перемежовує тонкі нитки з товстими, щільну поверхню з ажурною. Такі контрастні поєднання надають фактурі тканини надзвичайної виразності та рельєфності, а малюнку - глибини і об'єму. Не менш важливим у формуванні художнього образу гобелена є його кольорове вирішення. Від підбору матеріалів, фарб, кольорових сполучень залежить художня виразність й змістовне наповнення гобелена. І тут майстер виступає як живописець, у якого заміcть полотна - ткацький верстат, а замість фарб - нитки. Роботи Ганни Вершиніної вражають вишуканістю кольорових відтінків, багатством гармонійних сполучень та контрастів. Їм притаманна своя особлива фактура, в якій сконцентрований унікальний світ напівтонів, кольорових плям та крапок, створених безліччю різноколірних переплетень.

Творчість Ганни Вершиніної водночас дуже тісно пов'язана з національними традиціями. Розмаїта, новітня, оригінальна за матеріалами і техніками художня мова майстрині завжди збагачена усвідомленням своїх коренів, національним колоритом, любов'ю до України, який живить її своєю невичерпною традицією. Саме традиційні подільські килими надихнули її на створення картини, представленої на Міжнародній виставці у Флориді (США, 2009 р.), яка проходила під девізом «Всі ми різні, всі єдині».

Давні споконвічні символи, що пройшли крізь тисячоліття, у творах мисткині знайшли своєрідне трактування, трансформувавшись у образи минулого, сьогодення і майбутнього. Знаковість, ритміка, умовність, лаконізм образів, створених Ганною Вершиніною йдуть від глибинного розуміння народної естетики, від стародавньої традиції, перекладеною нею на власну художню мову близькими, притаманними лише їй творчій манері виражальними засобами. Художниця розуміє традицію не як суму застиглих зовнішніх ознак, а сприймає її скоріше як систему живих естетичних цінностей, в яких повно і вірно відобразилась душа народу, багатобарвність його художніх вражень, значущість його думок. Тому все, що вона зображає - і стиглі поля, і засніжений простір, і осіннє листя, - все це сприймається як рідне, домашнє, нерозривно пов'язане з нашим минулим і сучасним. Майстриня начебто повертає нас до витоків духовності, розуміння справжньої краси і справжніх цінностей. Її твори з притаманним їм позитивним поглядом на світ, бажанням передати роздуми про сутність людського буття у всесвіті, донести віру у прекрасне і в перемогу розуму з величезною переконливістю доводять, що любити своє минуле - це значить наслідувати усю красу життя, її славу й світ розуму наших далеких предків.

Підготував Ігор Коцюбинський








QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1922 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/4 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість