Головна » 2011 » Жовтень » 22 » Відбувся вечір, присвячений 100-річчю від часу написання Михайлом Коцюбинським одного зі своїх найкращих творів – «Тіней забутих предків»
Відбувся вечір, присвячений 100-річчю від часу написання Михайлом Коцюбинським одного зі своїх найкращих творів – «Тіней забутих предків»
18:19
У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбувся вечір, присвячений 100-річчю від часу написання Михайлом Коцюбинським одного зі своїх найкращих творів – «Тіней забутих предків».
Протягом декількох років Коцюбинський збирав матеріали для цієї унікальної в українській літературі повісті з життя гуцулів, у якій яскраво поєднані як описи чудової карпатськї природи, так і талановите змалювання гуцульських обрядів та унікальної життєвої філософії мешканців гірських полонин. Вперше в Карпатах у с. Криворівня класик української літератури побував влітку 1910 року. Багато в чому у підборі матеріалів для майбутньої повісті Коцюбинському сприяв його друг – відомий заіхдноукраїнський вчений-етнограф Володимир Гнатюк (1871-1926).

Взяти участь у заході було запрошено директора етнографічно-меморіального музею Володимира Гнатюка з Велеснева на Тернопільщині п. Остапа ЧЕРЕМШИНСЬКОГО, який розповів про тісні дружні взаємини В.Гнатюка та М.Коцюбинського. Зав. відділом музею-заповідника М.Коцюбинського Тетяна КУЗНЄЦОВА виступила з повідомленням ««Тіні забутих предків» у різних видах мистецтва». З увагою слухали присутні виступ педагога, письменниці, лауреата обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського Ганни БАРАН, яка є уродженкою тих місць, які описав Михайло Коцюбинський у своїй повісті.
Приємно вразив присутніх виступ школярів літературної студії «Пролісок» при Щорській ЗОШ № 1, яких представила актриса Чернігівського Молодіжного театру, лауреат обласної премії ім. М.Коцюбинського Мирослава ВИТРИХІВСЬКА. Діти продемонстрували інсценізацію уривку з повісті «Тіні забутих предків».

Інструментальні мелодії виконала оркестрова група Академічного Народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.
Ведучою вечора була заст. директора музею з наукової роботи Наталія КОЦЮБИНСЬКА.

Ігор Коцюбинський










QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 2000 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 4.2/4 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість