Головна » 2011 » Листопад » 25 » Відбувся вечір пам’яті талановитого українського поета, перекладача та педагога Аркадія КАЗКИ
Відбувся вечір пам’яті талановитого українського поета, перекладача та педагога Аркадія КАЗКИ
16:57
У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбувся вечір пам’яті талановитого українського поета, перекладача та педагога Аркадія КАЗКИ.
У заході взяли участь: директор музею-заповідника М.Коцюбинського Ігор Коцюбинський, викладач Чернігівського педуніверситету, канд. історичних наук Тамара Демченко, внучатий племінник Аркадія Казки – Михайло Байдаков, зав. відділом музею-заповідника М.Коцюбинського Марія Москаленко. Основну частину аудиторії складали учні Чернігівського педагогічного ліцею. Для присутніх було продемонстровано відеофільм про життя та творчість Аркадія Казки «Співець розстріляного відродження», що нещодавно був знятий Чернігівською обласною телерадіокампанією (автор – Ірина Воробей). Було розгорнуто виставку літератури, присвяченої А.В.Казці.

Аркадій Васильович Казка (23 (11 ст.ст.)) вересня 1890, м. Седнів, тепер смт Чернігівського району Чернігівської області — 23 листопада 1929, Одеса) — український поет, перекладач, педагог. Творчий побратим поета Павла Тичини. Член літературної спілки «Плуг». Доведений до самогубства органами ГПУ СРСР (інші версії - убивство в камері, інсценізоване як самогубство).

Батько поета, Василь Казка, регент церковнго хору. За походженням – козак. Казка - син виховувався у творчій атмосфері. Закінчив Чернігівське реальне училище. Під час навчання заприязнився з поетом Павлом Тичиною, з яким мешкав монастирському гуртожитку, разом співав у церковному хорі, відвідував славнозвісні «суботи» Михайла Коцюбинського.

Навчався в Київському комерційному інституті, але не закінчив навчання через нестатки. Повернувся до Чернігова, працював креслярем у земській управі. Згодом учителював у селах Київщини, Дніпропетровщини, в Одесі. Викладав співи та українську мову.
Вночі 10 вересня 1929 А.Казку заарештовано у справі СВУ (т.зв. Спілки Визволення України), відправлено в одеську в'язницю. Поводився на допитах гідно, нікого не обмовив (крім того, послідовно використовув українську мову). Доведений слідчим НКВД Григоренко до самогубства (23 листопада повісився, за іншими даними - убитий в камері слідчого відділу НКВД СРСР). Матеріали слідства в архівах знищені, порушувати кримінальну справу відносно смерти А.Казки в нинішній Україні відмовилися (1997).
Ще до 1917 р. Казка перекладав із західноєвропейських літератур та російської. В УСРР власні вірші і поеми друкував у журналах «Літературно-науковий вісник», «Нова громада», «Плуг». На початку 20-х років підготував рукописну збірку поезій «Сумливе», яку подарував Григорію Верьовці. З листа до П.Тичини (11 лютого 1925 р.) видно, що Аракдій Казка готував до видання збірку «Розірване намисто», а в листі до свого учня Василя Мисика писав про підготовку збірки «Васильки».







Підготував І.Коцюбинський



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1785 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість