Головна » 2014 » Січень » 29 » Відбувся літературно-мистецький вечір пам’яті «Крути – смолоскип у майбутнє!»
Відбувся літературно-мистецький вечір пам’яті «Крути – смолоскип у майбутнє!»
18:11
У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбувся літературно-мистецький вечір пам’яті «Крути – смолоскип у майбутнє!» до 96-ї річниці подвигу Героїв Крут.
29 січня 1918 р. у 18 км від Ніжина, неподалік від станції Крути юні захисники України прийняли нерівний бій з переважаючими військами більшовиків. Незважаючи на те, що сили були нерівні, бій тривав понад 7 годин. Більшість хлопців загинули, але продемонстрували героїзм та незламність духу у боротьбі за Незалежність України.
Ведуча заходу, заст. директора музею з наукової роботи Наталія Коцюбинська проаналізувала політичні обставини того часу, хід бою та наслідки героїчного вчинку юнаків. Поет Сергій Богдан прочитав свого вірша, присвяченого цим трагічним подіям. Також під час заходу було проекспоновано виставку літератури до тих подій.

Бій під Крутами — бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 7 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів, юнкерів та бійців вільного козацтва, що загалом нараховував від приблизно чотирьох до семи сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального стратегічного значення не мав, але у свідомості багатьох особливого визнання набув завдяки героїзму української молоді, яка на декілька днів затримала відносно значні більшовицькі сили.

Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків, і 27 з них були по-звірячому страчені. На похороні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти». Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. 2006 року на місці бою встановлено пам'ятник. З нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам'ятну гривню.






Підготував Ігор Коцюбинський


QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1481 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/11 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість