Головна » 2013 » Жовтень » 24 » Відбулося відкриття виставки виробів декоративно-ужиткового мистецтва «Подарувала осінь казку» шести відомих майстрів
Відбулося відкриття виставки виробів декоративно-ужиткового мистецтва «Подарувала осінь казку» шести відомих майстрів
17:07
У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбулося відкриття виставки виробів декоративно-ужиткового мистецтва «Подарувала осінь казку» шести відомих майстрів.
До уваги відвідувачів представлені роботи з соломки, полімерної глини, кераміки, картини, панно і шкатулки зі шкіри, витинанки, нетрадиційні гобелени кращих майстрів народної творчості Чернігова. Всього експонується 118 робіт.
У відкритті взяли участь - директор музею - Ігор Коцюбинський, провідний методист з образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва ОНМЦКіМ Алла Цупко, доцент кафедри психології ЧДПУ Віталій Подогора, майстриня Ольга Краснопольска, педагог Інеса Вачнадзе, зав. відділом музею-заповідника М.Коцюбинського Олена Сазонова. Своїми творчими здобутками та планами на майбутнє поділилися й самі майстри.

Трохи творчої біографії майстрів-учасників виставки:

Микола Дорошенко народився 1963 року в с. Петрівка Щорського району Чернігівської області в сім’ї вчителів. Після закінчення в 1980 році Петрівської середній школи. У старших класах ознайомився з технікою аплікації соломки. Самостійне життя розпочалось з вступу до Чернігівського педагогічного інституту ім. Т.Г. Шевченка на фізико-математичний факультет, який закінчив в 1985 році. В 1994 році здобув другу вищу освіту за фахом психолог, практичний психолог. До 1999 року працюючи в школах області. На межі тисячоліть вніс суттєві зміни в автобіографію, переїхавши до обласного центру та змінивши фах з вчителя на психолога. Нова професія дала можливість відвідати більшість районів області ознайомитись як з місцевими особливостями, так і придбати друзів та знайомих у всіх регіонах країни. Перші роботи після тривалої перерви були присвячені родині та близьким, а з часом неабияка зацікавленість релігійною тематикою, зокрема перша робота “Пантелеймон цілитель” та наступні: “Ангел охоронець”, “Казанська Богородиця”, “Ісус Христос”, “Микола чудотворець” та інші.
Творчі пошуки можливостей самовираження розвиваються і далі, зокрема спроби використовування не тільки чорно-білих кольорів в роботі з натуральною соломкою, а й можливість використання більш широкої гами кольорів: від припалювання соломки до її замочування з метою отримання зеленого, синього, червоного та інших кольорів і відтінків. Зараз роботи доповнюються елементами живопису та різьбленням по дереву. Завдяки співпраці з Чернігівським обласним навчально-методичним центром культури і мистецтва в 2012 році відбулась перша персональна виставка робіт виконаних у техніці аплікації соломкою “Стан душі і рук умілість”. Допомагають в формуванні творчих пошуків участь у таких культурно-мистецьких заходах, як Чернігівське земляцтво – м. Київ, святковий великодній ярмарок на Червоній площі – м.Чернігів, мандрівний фестиваль-конкурс “Свято народного майстра”, фольклорний фестиваль-конкурс ім. Василя Полевика – с.Займище Щорського району. обласне козацьке свято – м. Батурин Бахмацького району, міжнародний молодіжний фестиваль “Дружба” – с.Сеньківка Городнянського району, міжнародний молодіжний фестиваль “Івана Купала на Голубих озерах” – с.Олешня Ріпкинського району, відкритий фестиваль традиційного слов'янського мистецтва та бойових єдиноборств “Київська Русь” – смт. Любеч Ріпкинського району, міжнародний фольклорний фестиваль національних культур “Поліське коло” – м.Чернігів, всеукраїнське літературно-мистецьке свято “Седнівська осінь” – с.Седнів Чернігівського району, ярмарку у Національному музеї народної архітектури та побуту України.

Наталія Онанко народилася у Чернігові. Закінчила художню школу, а згодом – ЧДПУ ім. Т.Шевченка за фахом вчитель образотворчого мистецтва. Під час навчання обрала близьку собі техніку акварелі. Серед творчих наставників і вчителів, як сучасні митці – В. Михайлюк, Л. Койдан, Т. Федоритенко, Ф. Кравчук, Н. Войстрикова, так і класики – К.Коровін, А. Фонвізін, М. Врубель. З 2002 р. Наталія Онанко постійний учасник молодіжних виставок в галереї сучасного мистецтва "Пласт-Арт". Учасниця пленерів "Шляхами Васильківського" (2006р.), всеукраїнського молодіжного пленеру в Закарпатті (2007р.). Учасниця всеукраїнських виставок декоративного мистецтва. На виставці в музеї представлені роботи в техніці нетрадиційного гобелену, в якій художниця працює кілька останніх років. Любов до образної подачі і до національного декоративного мистецтва спонукали її до пошуку доступних технік текстилю. Роботи художниці були представлені на міських, обласних та всеукраїнських виставках. Багато з них стали окрасою приватних колекцій та музеїв.

Олена Калачник народилася у м. Челябінськ (Росія). До Чернігова переїхала у 1994 році. Освіту має вищу технічну. Почала займатись ліпленням близько трьох років тому. До того ніколи нічого подібного навіть не намагалась робити. Спочатку робила декоративні тарілі, потім – вітражі. Першу інформацію про матеріали і етапи роботи знаходила в інтернеті. Пізніше додала авторську техніку. Рік тому вирішила спробувати виготовити статуетку на перевернутому бокалі. А останні кілька місяців майстриня захопилась лялькою. На виставці в музеї представлені найулюбленіші роботи художниці.

Сергій Янков народився у с. Черепківці Чернівецької області. Дитячі роки минули в Грузії у курортному місті Батумі. З дитинства захоплювався ліпленням з глини та малюванням. Відвідував ізостудію, а пізніше – творчі майстерні Спілки художників. З 1972 по 1994 рр. працював в Чернігівському управлінні зв’язку, де проводив роботу по впровадженню в підприємства зв’язку виробничої естетики, розробляв і здійснював проекти по оформленню приміщень фресками та мальовничими пано. В 1994 році Сергій Тимофійович вступив до творчої майстерні члена Спілки художників України Бориса Дєдова в ООО «Пласт-Арт». Брав участь у виготовленні виробів з кераміки: каміни, напільні вази, керамічні пано. З листопада 2001 року художник є керівником студії кераміки Чернігівського центру народних ремесел.

Тамара Ширай народилася у Чернігові. Навчалась в ЗОШ № 1, по закінченню якої вступила до профтехучилища № 13. Здобула професію швачки чоловічого верхнього одягу. Саме захоплення швацькою справою з раннього дитинства і привело майбутню художницю до мистецтва. Навіть перші оригінальні речі створені майстринею, містили в собі елементи зі шкіри. В 1996 році Тамара Ширай поступила у Львівську національну академію мистецтв на кафедру художньої кераміки. У 2002 році після успішного закінчення навчання здобула спеціальність художника образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва. Ще через рік отримала ступінь магістра. Творчий шлях художниця розпочала з винаходу своєї авторської техніки, поєднала шкіру та кераміку. І залишається вірною своєму характерному стилю навіть включаючи інші матеріали.
В творчому доробку Тамари Ширай є й чимала колекція акварелей. «Для мене творчість – це доля. Коли я малюю, або щось створюю – я щаслива» – говорить майстриня. Багато робіт було подаровано рідним і друзям, а також придбано приватними колекціонерами України та ближнього і дальнього зарубіжжя.

Також експонуються роботи Наталії Войстрикової. Вона народилася у Щорсі. З 1972 р. мешкає у Чернігові. З 2007 р. брала участь у всеукраїнських виставках. Її роботи знаходяться у приватних колекціях США, Німеччини, Білорусі та України.

Виставка триватиме до 23 листопада ц.р.

Квитки: від 2 до 5 грн.

Довідки за тел.: +38(04622) 4-10-03 та 4-43-26. Запрошуємо!












QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1643 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/6 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість