Головна » 2019 » Травень » 7 » В музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відбулися майстер-класи з виготовлення символічної квітки маку
В музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відбулися майстер-класи з виготовлення символічної квітки маку
16:12

7 травня в «Майстерні гарного настрою» музею-заповідника Михайла Коцюбинського відбулися майстер-класи з виготовлення брошок у вигляді червоних маків – символів пам’яті. Взяти участь у таких заняттях сьогодні до музею прийшли учні 5 і 6 класів чернігівських шкіл. Під час майстер-класу школярі не лише власноруч зробили оригінальний сувенір, а і дізналися про те, чому саме квітка маку стала невід’ємним символом 8 та 9 травня - Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Червону квітку маку вже багато років використовують у Європі як символ пам’яті про тих, хто загинув на фронтах Першої та Другої світової війни. Як же виникла ідея носити і виготовляти такі символи? Один із учасників Першої світової війни, канадський лікар і поет написав дуже щемливу, проникливу поему, яка називається «На полях Фландрії». Цей твір було присвячено воїнам, які загинули в боях, коли вперше застосували хімічну атаку. У поезії використовувався символічний образ маку. Також американська лікарка, викладач університету Моїні Майкл написала іншу поезію, в якій вона пообіцяла, що на згадку про загиблих носитиме квітку маку. Жінка брала участь у реабілітації поранених на війні. Для збору коштів на допомогу пораненим на фронтах Першої світової війни лікарка запропонувала виготовляти і продавати символи пам’яті. Таким чином, ця ідея розповсюдилася у Америці і згодом у Європі. Після Другої світової війни такі квіти почали виготовляти до 8 травня, тому що саме в цей день було підписано Акт про капітуляцію гітлерівської Німеччини.

В Україну традиція виготовляти символічні квіти маку прийшла у 2014 році. В нашій країні таку квітку носять на одязі з лівого боку, поближче до серця, 8 і 9 травня. Квітка має бути обов’язково з червоними пелюстками і чорною серединкою, що схожа на слід від кулі. Мак – символ людини, що загинула від пострілу, який влучив у її серце. А в Україні цей символ присвячений ще і тим воїнам, які загинули вже в сучасній російсько-українській війні.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 665 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість