Головна » 2024 » Жовтень » 11 » Урочо у музеї нині… Святкування 65-річчя Миколи Турківського у Чернігові
Урочо у музеї нині… Святкування 65-річчя Миколи Турківського у Чернігові
07:46

Талановитий поет, прозаїк і художник Микола Петрович Турківський 1976 року став одним із фундаторів Чернігівської обласної організації Національної спілки письменників України. У щедрому творчому ужинку Миколи Турківського – поетичні збірки «Материнка», «Видноколо», «Земні дороги», «Литаври літа», двозбірник «Струни бандури» і «Стодзвони», сувенірний тризбірник «Серця мого чорнобривці», книги поезій у прозі, новел, оповідань, повістей, збірки кросвордів і чайнвордів. Вірші М.Турківського першим поклав на музику ще в середині 1970-х років музикант із Прилук Б.Ейзенштадт, а композитор Віктор Вовк згодом створив понад сотню пісень.

Улюбленими серед наймолодших читачів стали книги для дітей з оформленням і малюнками Миколи Турківського: «Мур-мур», «Заєць-писанкар», «Молодчина красень півень», «Вишивальниця-лисиця», «Грала білка на сопілці» з мелодіями композитора В.Стеценка.

У творчій співдружності з ним М.Турківський 1998 року видав спільну збірку пісень «Твої стежки».

Знаменним став для Миколи Петровича Турківського вересень 1998 року. Ось як він згадував про це: «Тоді, в Чернігові, в музеї-заповіднику Великого Сонцепоклонника я отримав звання лауреата обласної премії ім.М.М.Коцюбинського. В дипломі зазначалося: «…письменнику, художнику і культурному діячу в галузі народознавства за вагомий внесок у літературу і розвиток народознавчих тенденцій у мистецтві».

Творчі вечори Миколи Турківського у Чернігівському музеї М.М.Коцюбинського завжди були яскравими подіями у культурному житті області.

Того сонячного весняного дня 18 травня 2002 року в кінолекційному залі музею-заповідника М.М.Коцюбинського зібралася численна читацька аудиторія. Шанувальники рідного слова відзначили 65-річчя з дня народження Миколи Петровича Турківського.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 30 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість