Головна » 2013 » Травень » 21 » У письменників Чернігівщини – новий керманич
У письменників Чернігівщини – новий керманич
21:50
Поети та прозаїки – люди незвичайні. Творчі. Тож і звітно-виборні збори обласної організації Національної спілки письменників України зовсім не були схожі на якесь нудне офіційне зібрання. Навпаки, літератори, які з’їхалися з усього Придесення, жваво й цікаво спілкувалися, дарували один одному свої книжки (а вийшло їх за рік багато!), читали напам’ять вірші.
Власне, так і має бути, коли зустрілися друзі, щоб обговорити своє життя. Та й збори відбулися не будь-де, а в Чернігівському літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського, який письменники давно вважають рідною домівкою Адже тут їм завжди раді!
Ось і цього разу літераторів гостинно привітав директор музею Ігор Коцюбинський. Завітали на збори й письменники з Києва – видатний земляк, Шевченківський лауреат Леонід Горлач та відповідальний секретар Національної спілки письменників України Володимир Барна. Були й вітання від влади. Виступив, зокрема, співробітник департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Валерій Сорокін, – розповів про підтримку місцевого книговидання.

Доповідь очільника обласної організації НСПУ, головного редактора популярної газети «Гарт», Шевченківського лауреата Дмитра Іванова теж не скидалася на якусь бюрократичну промову. Дмитро Йосипович говорив коротко і по суті. Його цілком підтримали колеги: Михась Ткач, Олександр Забарний, Ганна Арсенич-Баран, Олексій Брик, Василь Буденний…
Взагалі, чернігівська організація – одна з кращих в Україні. Наші письменники постійно отримують найпрестижніші нагороди, багато друкуються – і в рідній державі, і за кордоном. Та й перспективи на майбутнє – хороші! Важливо, що на Придесенні немало молодих талановитих літераторів, які мріють вступити до Національної спілки письменників України. Ось і на цих зборах до НСПУ рекомендували, зокрема, прозаїка Олену Печорну (автора резонансних романів «Грішниця» та «Кола по воді», лауреата премій імені Михайла Коцюбинського й Олеся Гончара) і поетесу, художницю та архітектора Олену Грицюк, яка власноруч проілюструвала свої збірки віршів оригінальними малюнками.

Дмитро Іванов щиро подякував колегам і попросив… відпустити його з посади керманича письменників Чернігівщини. Зрозуміти Дмитра Йосиповича можна. Відколи пішов у вічність Станіслав Реп’ях, який тривалий час очолював обласну організацію НСПУ, Дмитро Іванов зробив для літераторів Придесення немало. Однак у нього є й інші відповідальні посади – і в Національній спілці письменників України, і в Шевченківському комітеті. А це – огром роботи! Втім, він пообіцяв колегам свою підтримку і в подальшому. А як же інакше? Час такий, що совісним і працьовитим людям не сваритися, а об’єднуватись треба. Тоді можна буквально гори зрушити!
Дмитро Йосипович запропонував кандидатуру свого наступника – письменницю Олену Конечну, яку торік нагородили премією імені Михайла Коцюбинського – за значний творчий доробок. Тепер у пані Олени є час та бажання потрудитися на благо громади.
Олена Михайлівна Конечна народилася 14 березня 1968 року в Чернігові. Живе й працює в рідному місті. Закінчила Санкт-Петербурзький державний університет. Член національних спілок письменників та журналістів України. Переможець Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов». Автор книг: «На березі дощів» (збірка оповідань, 2001), «Копійчині мандри» (для дітей, 2005), «За ґратами раю» (авантюрний роман; перша частина «З вами цього не трапиться» вийшла друком у 2006 році, друга – «Синдром Роксолани» – у 2010-му), «Час у пригорщах» (збірка оповідань, 2009), «Озброєний янгол» (серія «Детектив, пригоди, містика», 2010 р.) та ін.

Письменниця і науковець Тетяна Дзюба запропонувала на посаду голови обласної організації НСПУ надзвичайно талановитого й відомого в Україні та за кордоном Костя Москальця (автора багатьох книг та українських пісень, зокрема суперхіта «Вона» у виконанні заслуженого артиста України Тараса Чубая). Але Костянтин з поважної причини не зміг приїхати на збори. Як відомо, з 1991 року він мешкає в селі Матіївка Бахмацького району у власноруч збудованій оселі (названій Келія Чайної Троянди), займаючись винятково літературною працею.

Отож письменники Чернігівщини обрали своїм керманичем Олену Конечну. До речі, свого часу пані Олена працювала журналістом у газеті «Деснянська правда», підготувавши немало матеріалів на правоохоронну тематику. Як розповідала сама, ця журналістська робота надихнула її на створення гостросюжетних детективних романів, які й принесли популярність письменниці.

З Оленою Конечною ми знайомі давно. Вона – людина енергійна й водночас напрочуд толерантна. Тому, думаю, можна бути цілком спокійним за найближче майбутнє письменницької організації.

Нещодавно, висвітлюючи щорічну обласну виставку-ярмарок, де представляла свої книжки пані Олена, я поцікавився у неї: «Що може жінка?» (так називався цей захід), і почув у відповідь: «В Україні жінка може все!».

Сергій Квітницький



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 2668 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість