Головна » 2016 » Травень » 24 » У музеї М.Коцюбинського презентували музейні видання за 2015 рік
У музеї М.Коцюбинського презентували музейні видання за 2015 рік
11:22

16 травня у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського презентували музейні видання за 2015 рік. Презентація відбулася в межах циклу заходів «Зустрінемось у музеї», присвяченого Міжнародному дню музеїв.

Протягом 2015 року за ініціативою музею було підготовано три видання: оригінальна добірка «П’ять казочок» М.Коцюбинського, збірка «М.Коцюбинський. Вибрані твори» і «Меморіальна бібліотека М.Коцюбинського. Короткий опис». Саме про ці видання і йшла мова під час заходу.

Відкрив презентацію своїм виступом директор музею Ігор Коцюбинський. Він розповів присутнім про презентовані видання, їх цінність та труднощі, які часто стають на перепоні при оформленні та друці книг, підготованих у музеї.

Заступник директора з наукової роботи Наталія Коцюбинська акцентувала увагу присутніх на специфіці презентованих виданнь. Зокрема, вона продемонструвала особливості оформлення дитячої збірки «П’ять казочок» М.Коцюбинського, в якій кожна казочка вміщена в окрему ілюстровану книжечку. До того ж разом з оригінальним текстом подається переклад казки англійською мовою. Добірка оформлена таким чином, що усі п’ять книжечок складені до купи утворюють казкове дерево. Це ж дерево разом з персонажами казочок зображене на розмальовці, яка входить до збірки.

Окремою темою для розмови став короткий опис меморіальної бібліотеки М.Коцюбинського. Як відомо, у музеї зберігається велика бібліотека письменника, чисельність якої складає 1547 одиниць. Довгий проміжок часу у музеї існувала робоча форма каталогу цих видань, проте наприкінці минулого року таки було підготовано до друку опис бібліотеки, у якому подана основна інформація про кожну з книг. Як починалася робота з упорядкування та каталогізації бібліотеки письменника розповіла гостям презентації Ольга Єрмоленко.

Тамара Демченко – доцент кафедри історії України Чернігівського національного університету ім. Т.Шевченка – звернула увагу присутніх на цінність видань, представлених у бібліотеці письменника. У свою чергу Ольга Гайова, як досвідчений бібліотекар, розповіла про багатство книгозбірні М.Коцюбинського і те, як прочитана література могла знайти своє відображення у творчості Великого Сонцелюба.

Наостанок Наталія Коцюбинська поділилася з присутніми історією про те, як свій шлях до читача знайшла збірка вибраних творів М.Коцюбинського, вихід у світ якої було заплановано ще до 150-річчя від дня народження автора.

Яскравим завершенням презентації стало художнє читання новели М.Коцюбинського «Що записано в книгу життя» від Заслуженого артиста України, актора Чернігівського молодіжного театру Володимира Банюка.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1421 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість