Головна » 2018 » Березень » 6 » У Чернігові відкрито виставку про УПА
У Чернігові відкрито виставку про УПА
16:36

2 березня у Чернігові в Обласному молодіжному центрі відбулося відкриття виставки Українського інституту національної пам’яті «УПА – відповідь нескореного народу» про антинацистський та антирадянський спротив ОУН та УПА в рамках відзначення 75-річчя створення УПА.

На 24 стендах у фотографіях, документах, картах та інфографіках представлено цілісну картину протистояння Організації українських націоналістів та Української повстанської армії з нацистським і комуністичним тоталітарними режимами під час Другої світової війни та повоєнний час.

Інформаційно-просвітницькі стенди про цю героїчну сторінку національно-визвольної боротьби Українського народу Український інститут національної пам’яті підготував у співпраці з Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом «Тюрма на Лонцького», Галузевим державним архівом Служби безпеки України.

У заході взяли участь учні загальноосвітніх шкіл обласного центру, представники патріотичних громадських організацій, журналісти.

Представляючи експозицію Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівської області, наголосив: «Вчора, 1 березня, вся Україна вшанувала пам’ять жертв Корюківської трагедії, які у 1943 році загинули від рук нацистських карателів, а радянські партизани, маючи багатократну чисельну перевагу, тільки спостерігали за безкарним вбивством людей. І це була комуністична політика, а не один випадок.

А сьогодні я маю честь Вам представити виставку про справжніх народних захисників, борців за незалежність України — Українську повстанську армію. Армію, яку ОУН створила на вимогу народу саме для захисту народу від усіх поневолювачів. Воїни – добровольці УПА завжди захищали українське населення від окупантів».

Він навів такий красномовний приклад рятування населення військами УПА і збройним підпіллям ОУН: «Під час голоду 1946-1947 роках з вини керівництва СРСР в Україні померло до 1 млн. людей. Проте, голоду не було на Західній Україні, де діяли ОУН і УПА. Ціною великих жертв Захисників України хліб, який безжально намагався забрати комуністичний режим, залишився у селян. Сотні тисяч голодуючих із Наддніпрянщини, які прийшли у західний регіон України, також були врятовані від голодної смерті».

С. Бутко нагадав: «У лавах УПА воювали представники з усіх куточків України. На сьогоднішній день істориками і краєзнавцями встановлено поіменно 106 уродженців Чернігівщини, які служили в повстанській армії. Реально їх було набагато більше. Вам вже відомі наші славетні предки Іван Ремболович і Михайло Білозерський, що героїчно воювали спочатку в армії УНР у часи Української революції 1917-1921 років, а потім в УПА. З представників наступного покоління у повстанських лавах насамперед згадуємо про Галину Кузьменко та Костя Гіммельрайха».

До 20 березня у Чернігівському молодіжному центрі (м. Чернігів, вул. Магістратська, 3) всі бажаючі мають можливість відвідати виставку. Потім її представлятимуть в усіх районах і містах обласного значення Чернігівщини.

Організатори: Чернігівський обласний молодіжний центр, Український інститут національної пам’яті, Департамент сім'ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації.

Чернігівський обласний молодіжний центр




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1042 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість