Головна » 2023 » Лютий » 4 » Творча співпраця М.Коцюбинського і М.Жука
Творча співпраця М.Коцюбинського і М.Жука
10:30

Взимку 1913 року М.Коцюбинський перебував на лікуванні у київській університетській клініці. Але попри поганий стан здоров’я він продовжує свої літературні справи, у листах узгоджуючи питання друку та оформлення творів. У сьогоднішніх листах в #Епістолярна_мозаїка маємо обговорення з художником Михайлом Жуком обкладинки до збірки творів «Тіні забутих предків».

Ще у грудні 1912 року Коцюбинський звернувся до художника з пропозицією зробити віньєтку до нового видання, на що той радо згодився, попрохавши надіслати зміст збірника та назву. Через кілька тижнів М.Жук пише: «Обгортку для Вашої книжки скоро скінчу – будьте ласкаві написати, куди її вислати. Боюся, що дуже налякаю таким малюнком Ваших видавців, і коли вони її замістять, то тілько, може, ради Вас, коли вона Вам сподобається». Письменник відповідає: «Обкладинку до книжки прошу вислати на мою адресу. Очевидячки, я не одповідаю за смак моїх видавців – може, вони будуть незадоволені, а може, навпаки. Присилайте, побачимо».

У лютому 1913 року замовник отримав малюнок і дякує автору.

Дорогий Михайле Івановичу!

Малюнок Ваш, спасибі, дістав. Він мені дуже подобається з декораційного боку, але символу Вашого ніяк не можу зрозуміти. Сьогодні Віра Устимівна однесла його тій особі, яка доглядає за друкуванням книжки, і просила вислати Вам 20 руб. Я ще од себе напишу, але вже з Чернігова, бо завтра, як ніщо не стане на заваді, - вирушимо.

Здоров’я моє доволі неміцне, от ледве-ледве пишу до Вас кілька слів. Уклони Вашим.

Ваш М.Коцюбинський.

Збірка вийшла друком  у квітні 1913 року за кілька днів до смерті письменника накладом «Українсько-руської видавничої спілки», з якою М.Коцюбинський співпрацював від початку її заснування у 1899 році.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 309 | Додав: kotsiubynska | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість