Головна » 2015 » Жовтень » 23 » Таємниця музейного дзеркала
Таємниця музейного дзеркала
12:00

Окрасою вітальні будиночка М. Коцюбинського у Чернігові є старовинне дзеркало, яке, напевно, зберігає пам’ять про відображення сотень людських обличь, що заглядали до нього з тих часів, коли воно вийшло з під руки майстра і опинилося у людській оселі.

Можливо, це дзеркало зберегло у товщі свого скла і слід віддзеркалення самого письменника, його родини та численних гостей, які збиралися у садибі Коцюбинських. Зараз достеменно не відомо, чи саме це дзеркало належало родині письменника. Але воно, як і більшість експонатів музею, має свою історію.

У будинку навпроти садиби Коцюбинських у середині ХХ століття мешкала актриса, котра часто вихвалялася, що у неї є дзеркало, яке свого часу належало родині письменника. Неодноразово працівники музею пропонували актрисі продати старовинне дзеркало закладу, адже тривали роботи з відновлення оздоблення кімнат і воно за своїм виглядом та віком чудово вписувалося в інтер’єр вітальні меморіального будинку. Проте власниця не погоджувалася ні на які умовляння.

Лише після смерті акторки її родичі згодилися передати дзеркало до музею. Тут старовинне, прикрашене вишуканою різьбою на дерев’яній оправі, дзеркало стало невід’ємною частиною інтер’єру кімнати.

А може, воно просто знову повернулося на своє місце у будиночку і тепер випромінює довкола ту енергію творчості і натхнення, яку свого часу увібрало в себе, служачи видатному українському письменнику?




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1150 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість