Головна » 2021 » Лютий » 12 » Святий Валентин: хто він?
Святий Валентин: хто він?
16:09

За кількадень одне з найромантичніших свят у році – День святого Валентина. 14 лютого закохані всього світу вітають один одного з цим святом. А хто ж такий святий Валентин, і чому на його честь влаштовують таке свято? Сьогодні читайте про це у нашій публікації.

Існує чимало легенд про те, ким насправді був Валентин. Одна з них розповідає, що святий Валентин – це лікар, що колись жив у Стародавньому Римі. Його називали «гастрономічним лікарем», тому що він завжди був стурбований тим, щоб ліки, які дає хворим, мали приємний смак. Аби вони не були гіркими, Валентин змішував мікстури з вином, молоком чи медом.

Святий Валентин також був проповідником. І хоча в ті часи християни в Римі переслідувалися, він став священиком. Валентин жив за часів Клавдія II, який славився загарбницькими війнами. Коли у Клавдія виникли проблеми з набором нових солдатів до армії, він вирішив, що причина криється в прихильності вояків до своїх дружин і сімей, і скасував весілля і заручини. Тоді Валентин став не тільки молитися про здоров'я своїх пацієнтів, але й таємно вінчати закохані пари.

Одного разу тюремник римського імператора постукав у двері Валентина. За руку він тримав свою сліпу дочку. Він дізнався про вміння Валентина зцілювати хворих, і благав його вилікувати дочку від сліпоти. Валентин знав, що недуга дівчини практично невиліковна, однак дав слово, що зробить усе можливе, аби її вилікувати. Він призначив дівчині мазь для очей, і сказав прийти ще через деякий час. Минуло кілька тижнів, але зір до дівчини так і не повернулося. Однак тюремник і його дочка не сумнівалися у своїй вірі у лікаря Валентина і продовжували приймати призначені трави і настої. 

А в цей час до імператора дійшли чутки про таємні вінчання, які проводив Валентин. І в один із днів римські солдати увірвалися в житло Валентина, знищили ліки і взяли його під арешт. 

Коли батько хворої дівчини дізнався про арешт Валентина, то хотів втрутитися, але був не в силах чим-небудь зарадити. Валентин знав, що скоро його стратять. Він попросив у тюремника папір, ручку і чорнило і швидко написав дівчині прощального любовного листа. Валентина стратили того ж дня, 14 лютого. 

Коли тюремник повернувся додому, його зустріла донька. Дівчина відкрила записку і побачила всередині жовтий шафран (крокус). У записці було написано: "Від твого Валентина". Дівчина взяла шафран у долоню, і сталося чудо: її зір відновився. 

***

Відтоді день, коли було страчено Валентина, 14 лютого, вважається днем усіх закоханих. Саме 14 лютого всі закохані пари вітають одне одного листівкою «валентинкою». Хоча святкування цього дня у різних країнах відрізняється. Так, наприклад, у США прийнято дарувати сувеніри і «валентинки». Вони можуть бути як підписаними, так і анонімними. Як подарунок зазвичай обирають коробку біло-червоних карамельних цукерок у формі сердечка. Білий колір символізує чистоту, а червоний – кохання.

В Італії на 14 лютого також дарують переважно солодощі. У Франції прийнято дарувати дорогоцінні прикраси і писати любовні вірші. Британці можуть посилати чуттєві зізнання не тільки коханим і близьким людям, але й домашнім тваринам. Японці на День Валентина дарують шоколад.

Бажаємо, аби і ваш День святого Валентина був наповнений романтичною аурою свята та приніс вам чудовий подарунок!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 568 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість