Головна » 2023 » Листопад » 8 » Сьогодні в нас важлива дата
Сьогодні в нас важлива дата
07:55

Чи знаєте ви, що сьогодні, 8 листопада, - це особлива дата для Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського. Чому? Тому що саме цього дня 88 років тому перші відвідувачі переступили поріг меморіального будинку. Відтоді садиба Великого Сонцепоклонника гостинно відчиняє свої двері для кожного, хто прагне дізнатися більше про її господаря, - класика української літератури, письменника-імпресіоніста Михайла Коцюбинського.

Будинок письменника перетворився на музей стараннями його рідного меншого брата Хоми Коцюбинського. Приїхавши із Вінниці разом із дружиною Катериною Яківною та дочкою Михайлиною, Хома Михайлович клопотав про те, аби отримати дозвіл на організацію музею в садибі рідного брата. 15 вересня 1934 року була видана постанова облвиконкому про відкриття і створення меморіального музею Михайла Коцюбинського у його садибі. На той час у будинку була бібліотека. Першим директором музею став молодший брат Михайла Коцюбинського – Хома Коцюбинський. Він багато працював над відновленням меморіального будинку. На той момент основу колекції складали рукописи, книги, листи та особисті речі Коцюбинського, які зберігалися в Чернігівському музеї Василя Тарновського.

На відновлення трьох кімнат у меморіальному будинку Михайла Коцюбинського у Хоми Михайловича пішов майже рік, і 8 листопада 1935 року перші відвідувачі завітали до меморіального будинку. В 1936 році територію садиби було повернуто до історичних меж, а в 1939-му тут з’явилися скульптури Іллі Гінцбурга, активно велася наукова робота.

В 1941-му почалася війна. Хомі Коцюбинському та його родині пропонували виїхати з міста з кількома валізами, але він вимагав вагон, аби вивезти експонати. Його надали аж у серпні, коли місто активно бомбили. Туди завантажили все, навіть погруддя. Таким чином, експонати було евакуйовано до Уфи. Родина Коцюбинських повернулася до Чернігова в 1944 році. Війна знищила більшу частину саду, але Хома Михайлович та його дружина Катерина Яківна чимало працювали, аби все відновити.

Хома Коцюбинський упорядкував і могилу брата. У 1955 році там з’явилося погруддя Михайла Коцюбинського – робота відомого скульптора, лауреата багатьох премій Флоріана Коцюбинського.

На жаль, музеєві довелося переживати іще одну війну, що розпочалася в лютому 2022-го. Березневі події того року були трагічними для музею – від мінометного обстрілу постраждала садиба письменника: деякі меблі, стіни будинку. Але завдяки небайдужим людям все вдалося відновити і двері господи класика української літератури знову відкриті для гостей. Тож приходьте до нас та пориньте в ту атмосферу, у якій колись жив Михайло Коцюбинський! Чекаємо на вас щодня!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 107 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість