Головна » 2015 » Червень » 18 » Родзинки колекції: портрет Т.Г. Шевченка
Родзинки колекції: портрет Т.Г. Шевченка
16:37

«Покажи мені речі, які тебе оточують, і я скажу, хто ти», - саме так, перефразовуючи відомий вислів, можна сказати про повсякденні предмети та історії, пов’язані з ними, які, часом, краще за будь-які характеристики дають нам уявлення про риси вдачі власника. Немало таких речей, котрі свого часу були невід’ємною частиною побуту родини Коцюбинських, зараз складають експозицію музею. У нашій новій рубриці «Родзинки колекції» пропонуємо познайомитися з унікальними експонатами музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

 

        У вітальні меморіального будиночка над робочим столом письменника висить графічний портрет Т. Г. Шевченка, виконаний художником на прізвище Дегтяр. Цей експонат має свою цікаву історію.

        Як відомо, Михайло Коцюбинський був добре знайомий з Іваном Франком і дуже переймався його здоров’ям. Тому, коли у 1908 році від В. Гнатюка надійшла звістка про хворобу і нужденний стан Івана Яковича, він влаштовує серед співробітників статистичного бюро лотерею на користь хворого. Як згадувала дочка письменника Ірина, лотерея ця пройшла з успіхом, а під час розіграшу на квиток Коцюбинського припав саме цей портрет.

        Як сторіччя тому, так і зараз, він є окрасою колекції і нагадуванням про теплу дружбу двох визначних українських письменників Михайла Коцюбинського та Івана Франка.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1492 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість