Головна » 2017 » Листопад » 1 » Присвячується пам’яті загиблих: до 80-их роковин масових розстрілів української інтелігенції в урочищі Сандармох
Присвячується пам’яті загиблих: до 80-их роковин масових розстрілів української інтелігенції в урочищі Сандармох
16:50

Саме під такою назвою 1 листопада в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відкрилася виставка бібліотечних матеріалів.

Сандармох – це лісове урочище, що в Республіці Карелія, і це місце поховання багатьох тисяч безневинно убитих людей. Саме в цьому краї у 30-хх роках ХХ століття органами НКВС було розстріляно більше 9 тисяч осіб різних національностей. Історичні дані свідчать, що 27 жовтня, 1-4 листопада 1937 року тут було розстріляно 1111 людей. Серед них – більше сотні українців. І це був «цвіт нації» - письменники, вчені, актори. Чимало відомих імен серед розстріляних – провідні українські митці Микола Зеров, Лесь Курбас, Микола Куліш, Валер’ян Підмогильний, Валер’ян Поліщук, Павло Пилипович, а також вчені, політичні та державні діячі – Володимир Чехівський, Степан Рудницький, Матвій Яворський та інші.

Не можна забувати цю сумну сторінку історії нашого народу. І не можна допустити її повторення.

Саме в ці листопадові дні в музеї-заповіднику і почала працювати виставка бібліотечних матеріалів «Присвячується пам’яті загиблих: до 80-их роковин масових розстрілів української інтелігенції в урочищі Сандармох». Тут можна побачити книги і статті в періодичних виданнях з історичними даними про масові розстріли, а також літературу, що вийшла з-під пера розстріляних у Сандармосі митців.

Виставка триватиме два тижні – до 15 листопада.

Адреса музею: м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 3.

Довідки за телефонами: (04622) 4-10-03, 4-43-26.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 880 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/4 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість