Головна » 2023 » Лютий » 19 » «Посилаю Вам свою фотографію і дожидаюся Вашої…»
«Посилаю Вам свою фотографію і дожидаюся Вашої…»
09:45

Великим діячем на ниві народній назвали сучасники Бориса Дмитровича Грінченка. Український педагог, поет, прозаїк, драматург, перекладач, видавець, журналіст, фольклорист і етнограф, невтомний громадський діяч, лексикограф-енциклопедист – це лише деякі характеристики митця-патріота.

В епоху жорстокої русифікації українців Борис і Марія Грінченки протягом шести років учителювали в приватній школі Х.Д.Алчевської в селі Олексіївці на Луганщині, склали першу в Україні книгу для читання «Рідне слово». Навчання дітей, усупереч заборонам, вели рідною мовою.

Після переїзду сім’ї до Чернігова письменник 8 років служив у губернському земстві на різних посадах. Про нього нагадують мармурова меморіальна дошка на фасаді колишньої земської управи, історичний музей імені В.В.Тарновського – дітище Бориса Грінченка, численні раритетні матеріали у фондах Чернігівського музею-заповідника Михайла Коцюбинського, що розкривають міцні творчі і людські зразки між двома ентузіастами української культури.

У травні 1894 року Б.Грінченко звернувся з листом до М.Коцюбинського, в якому попросив дозволу на публікацію оповідань «Харитя», «Ялинка», «П’ятизлотник» у серії книжок для народу та для дітей. Це було перше і єдине в той час в Україні народне видавництво. Заснував його Борис Грінченко в Чернігові на кошти, що заповів йому І.Череватенко (1000 крб). Існувало воно до 1902 року і випустило понад 40 видань.

Михайло Коцюбинський одразу відгукнувся: «Не зупиняюсь довго над тим, як мені до мислі Ваш замір надрукувати серію книжок для народу та для дітей; зазначу тільки свою радість, що власне Ви взяли цю справу в свої руки, бо вже давно почувається пекуча потреба в упорядкуванні видань для люду». Подальше їхнє листування містить цікаві подробиці нелегкої видавничої справи.

30 січня 1895 року Грінченко повідомляє Коцюбинського, що «В лютому вийдуть дві Ваші книжечки, то вони вже прокоректовані, і на цьому тижні має початися друк». Наприкінці листа читаємо: «Посилаю Вам свою фотографію і дожидаюся Вашої, а також обіцяних етнографічних матеріалів, оповідань Ваших та віршів…».

Світлина була зроблена напередодні у фотоательє чернігівця Марра.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 234 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість