Головна » 2016 » Жовтень » 26 » Поетична історія кохання Райніса і Аспазії прозвучала у мистецькій вітальні музею-заповідника М.Коцюбинського
Поетична історія кохання Райніса і Аспазії прозвучала у мистецькій вітальні музею-заповідника М.Коцюбинського
12:42

Ніжна, надзвичайно зворушлива поезія та натхненна класична музика у ці прохолодні осінні дні зігрівала душі тих, хто 25 жовтня завітав до Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського. Адже саме цього дня у затишній вітальні будинку письменника до уваги відвідувачів була представлена літературно-музична композиція «Райніс і Аспазія. Кохання крізь віки».

Композиція прозвучала у майстерному виконанні її автора – заслуженого діяча мистецтв України, доктора філософії, члена Національної спілки театральних діячів України Олега Васюти. Під час заходу гості по-справжньому поринули у неймовірний світ кохання двох велетів латиської літератури – Яніса Плієкшанса (Райніса) та Йоханни Емілії Розенберг (Аспазії).

Шедеври класичної музики органічно переплелися з поетичними рядками, що прозвучали українською, німецькою і латиською мовами. Основою для створення композиції стала книга знаного українського і грузинського перекладача Рауля Чілачави «Трикольорове сонце». Власне і сам автор перекладів, говорячи про особливості українського, грузинського і латиського віршування зазначав: «Поезія Райніса своєю глибокою інтелігентністю, філософською глибиною, масштабністю образів і новаторством форми нагадує мені поезію Галактіона Табідзе та Павла Тичини. Що ж до творчості Аспазії, то є в її віршах щось таке, що викликає асоціації з мужнім запалом Ліни Костенко та ніжним ліризмом Ани Каландадзе. Зрештою кохання єднає всіх поетів світу». Ніби на підтвердження цього у виконанні Олега Васюти поряд з віршами латиських поетів прозвучали і поетичні рядки, написані Павлом Тичиною.

Наостанок заступник директора музею з наукової роби Наталія Коцюбинська подякувала Олегові Павловичу за неймовірну поетичну атмосферу заходу і нагадала, що на поціновувачів прекрасного очікують нові мистецькі зустрічі у музеї.

Стежте за нашими анонсами. Попереду – цікавіше!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1057 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість