Головна » 2015 » Травень » 7 » Письменники Чернігівщини - солдати миру
Письменники Чернігівщини - солдати миру
14:50
З перших воєнних днів червня 1941 року майстри пера Чернігівщини стали на захист рідної землі, розділяючи зі своїм народом гіркоту відступу, біль утрат, високу напругу духу і радість перемог. У нелегких умовах фронтових буднів і партизанських лісів, у підпіллі й таборах вони, як могли, боролися з ненависним ворогом.
Уже на другий день війни 23 червня 1941 року газета «Правда» вмістила статтю Павла Тичини «Ми непохитні», наступного дня, 24 червня, його ж вірш «Ми йдемо на бій».
Невтомно працював на фронті Олександр Довженко. Він створив цілу низку оповідань: «Стій, смерть, зупинись!», «Відступник», «Мати», «Перемога», «На колючому дроті», «Тризна», «Воля до життя», «Хата», «Незабутнє», «Ніч перед боєм» та ін.
Провідна тема всіх творів – українці у війні, їхні героїзм, трагедія, велич, незламність народного духу .
Оповідання Довженка друкували книжками-«метеликами» великими тиражами і разом зі снарядами та набоями відправляли на фронт в окопи. Оповідання «Ніч перед боєм» у найтяжчий рік війни – 1942 – перевидавалося 18 разів. Творчим подвигом митця-громадянина була повість «Україна в огні», що писалася під гуркіт війни на руїнах визволених українських міст і сіл.
Згадаймо письменників-чернігівців, загиблих на війні і страчених фашистами. Насамперед, це Олекса Десняк, який загинув у бою біля села Павлівка Друга на Харківщині. Не повернулися з війни талановиті літератори-журналісти Михайло Хазан, Пилип Рудь, Михайло Шлома. Випускник Ніжинського педінституту, працівник обласної газети «Молодий комунар» Петро Артеменко, учасник антифашистського підпілля, був страчений гітлерівцями. Загинув у полум’ї талановитий поет з Борзнянщини Олександр Шкура. Завдяки Олексі Ющенку частина творчої спадщини юнака дійшла до нас.
Сам Ющенко, закінчивши Ніжинський педінститут, з 1939 року до початку Вітчизняної війни завідував відділом літератури і мистецтва Чернігівської газети «Молодий комунар». У роки війни працював одним із редакторів Українського радіокомітету на радіостанції ім. Т.Г.Шевченка у Саратові. 1943 року молодий поет написав «Пісню полонянки», що починається рядками:
Ховається сонце, згасає проміння,
Чорніє ясний небокрай…
На душу, на серце звалилось каміння…
Прощай, Україно, прощай.
Цей вірш був переданий радіостанцією ім. Т.Шевченка на окуповану територію України. Пізніше його було записано як пісню з народною мелодією у двох варіантах – у Чернігівській області і над Одером, де виконували її наші воїни.
Разом з Олексою Ющенком на радіостанції в Саратові працювала наша землячка – молода поетеса з Корюківки Валентина Ткаченко.
21 вересня 1943 року було визволено від фашистів Чернігів.
Наступного дня радіостанція ім. Т.Шевченко транслювала у прямому ефірі передачу, присвячену цій події. У програмі передачі у виконанні
авторів були вірші Олекси Ющенка «Чернігів» і Валентини Ткаченко «Моє місто».
У званні майора завершив фронтовий шлях городнянець Абрам Кацнельсон. Під час війни він працював спецкором газет Південно-Західного фронту (потім 3-го Українського). Брав участь в обороні Києва, визволенні Харкова, Дніпропетровська, Запоріжжя, Херсона, Одеси, а також ряду міст Румунії, Болгарії, Югославії, Угорщини, Австрії, за що був нагороджений численними орденами і медалями, в тому числі й болгарською медаллю «Отечественна война 1941-1945».
Хвилюючі рядки про війну залишили поети-воїни із Тупичева Городнянського р-ну Зельман Кац і Петро Дорошко, чернігівці Михайло Ігнатенко, Кузьма Журба і Дмитро Куровський. Уже по смерті автора було видано солдатський роман Дмитра Куровського «Недосвіт» («Чернігівські обереги», 2003).
Враженнями воєнних літ навіяні книга нарисів Миколи Шеремета «В лісах України» (1944) і його вірші.
Про героїзм українців на фронті і в тилу ворога написав цілу низку поем і віршів, надрукованих під час війни у газетах і журналі «Дніпро»
прилучанин Борислав Степанюк, тяжко поранений на Волховському фронті.
Від Дніпра до Берліна пройшов вогняним дорогами поет і художник, автор пісень ічнянець Григорій Коваль.
Свій внесок у наближення Перемоги над фашизмом зробили Іван Стаднюк, автор роману «Війна» і Олександр Деко, автор вінка новел «Сніг на червоних маках» (Ізраїль, «Соборність», 2008 р.)
Невелика музейна виставка «Письменники Чернігівщини – солдати миру» коротко розповідає про літераторів-земляків, які багнетом і словом боронили рідну землю, наближаючи світлий День Перемоги над фашизмом.


QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 2680 | Додав: kotsiubynska | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість