Головна » 2022 » Лютий » 23 » Пам’ятник на могилі Михайла Коцюбинського
Пам’ятник на могилі Михайла Коцюбинського
13:13

Чи всі чернігівці та гості обласного центру знають, що на Болдиній горі у Чернігові похований класик української літератури Михайло Коцюбинський? Чому саме там? Про це можна дізнатися з книги спогадів його дочки Ірини Коцюбинської.

«Одного погожого липневого дня ми, діти, з татком і мамою гуляли на схилах Болдиної гори (Тройці, як її тоді називали). Тато стояв, зіпершись на свій ціпок, і дивився на зелені луки. З паші верталася череда. Руді, полові, чорні, білі та в чорних і червоних плямах круторогі корови на тлі яскраво-зеленого моріжка здавались розкиданими квітами. Вдалині розлігся темно-зелений масив соснового лісу «Святе». Далі бігла річка Десна… Тато любив цей краєвид. Тут було стільки простору, фарб, повітря і сонця!..

Його тонка, трохи похила постать у білому костюмі, в капрійській панамі різко виділялась на фоні синього неба й зелених луків.

- Поховай мене, люба, на цьому місці, – сказав він, обернувшись до мами.

Всім стало тяжко, бо тато останніми роками все більше й більше хворів. У мами на очах блищали сльози…». (Коцюбинська І.М. Спогади і розповіді про М.М.Коцюбинського, Київ, «Дніпро», 1965, с. 38-39).

Заповіт Михайла Коцюбинського було виконано – його поховали на Болдиній горі. На могилі – пам’ятник, над яким працювали скульптори Флоріан Коцюбинський, Семен Андрійченко та архітектор Яків Ковбаса. Для онука Михайла Коцюбинського, скульптора Флоріана Коцюбинського, це була на той момент одна з перших масштабних робіт.

Сам пам’ятник – це бронзове погруддя на прямокутному постаменті, що опирається на стилобат із рослинним орнаментом. Перед пам’ятником – дві прямокутні надмогильні плити з написами: «М.Коцюбинський» та «Віра Коцюбинська»

Відкрито пам’ятник 15 липня 1955 року. В той день біля могили письменника зібралися представники місцевої влади, музейні працівники, письменники, з Києва приїхала донька Михайла Коцюбинського Ірина, якій згодом судилося очолити музей свого батька у Чернігові.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 661 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість