Головна » 2022 » Лютий » 14 » «Один із корифеїв нашої літератури» Пантелеймон Куліш
«Один із корифеїв нашої літератури» Пантелеймон Куліш
11:13

Сьогодні, 14 лютого, минає 125 років від дня смерті відомої в історії української літератури та культури постаті – Пантелеймона Куліша. Його знали як письменника, поета, драматурга, фольклориста, етнографа, перекладача, редактора, видавця та критика. За глибину творів та багатогранність особистості Іван Франко називав Пантелеймона Куліша «одним із корифеїв нашої літератури» та «перворядною зіркою» в українському письменстві.

Досягнень у Пантелеймона Куліша чимало: він був автором першого українського історичного роману «Чорна рада». На початку 2000-х років на кіностудії імені Олександра Довженка за його мотивами було знято одноіменний художній фільм, одну з головних ролей у якому виконав талановитий український актор Богдан Ступка. Пантелеймон Куліш був першим перекладачем українською мовою творів Вільяма Шекспіра, Джорджа Гордона Байрона, Іоанна Вольфганга Гете; перекладав Біблію, відредагував та підготував до друку 6 томів творів та епістолярної спадщини Миколи Гоголя, заснував низку періодичних видань. І не можна не згадати про «кулішівку» - одну з перших версій української граматики, що стала основою сучасної української мови.

Напередодні річниці від дня смерті письменника ми презентуємо вашій увазі коротеньке відео, аби ще раз нагадати про відому в українській культурі особистість.

Підготувала Марія Коробко, вчений секретар музею М.М.Коцюбинського




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 575 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість