Головна » 2016 » Серпень » 26 » Народе мій, замучений розбитий… Не самі сльози і зітхання Тобі судились! Вірю в силу духа і в день воскресний твойого повстання. І. Франко
Народе мій, замучений розбитий… Не самі сльози і зітхання Тобі судились! Вірю в силу духа і в день воскресний твойого повстання. І. Франко
15:30
У цій глибокій вірі в перемогу і криється велика сила духу геніального митця. Іван Франко – одна з найяскравіших постатей української та світової літератури. Його твори і через століття хвилюють і захоплюють, залишаючись художнім літописом минулого.

Творчі та особисті звʼязки двох видатних українців – Івана Франка та Михайла Коцюбинського залишились в цінних літературних памʼятках, що зберігаються в музеї-заповіднику М.Коцюбинського в Чернігові. В меморіальній бібліотеці М.Коцюбинського збереглася 21 книга І.Франка. Це і поезія, і проза, і критичні статті. Велику цінність мають рукописи І.Франка, подаровані в 1905 році під час подорожі М.Коцюбинського, І.Франка та В.Гнатюка по селах Галичини «Святий Климент у Корсуні. Причинки до історії староруської легенди», «Притча про сліпця і хромця. Причинок до історії літературних взаємин старої Русі», «Етнографічна експедиція на Бойківщину. Оповідання з гуцульського побуту».

Автограф поезії «Стріли» І.Франко підписав для альманаху «З потоку життя». Геніальна особистість І.Франка магнетично притягувала М.Коцюбинського і його творчість стала родючим ґрунтом для формування таланту М.Коцюбинського. Про це свідчить листування. В листі від 28 травня 1905 року М.Коцюбинський написав: «Я все збирався подякувати Вам за ті приємні й незабутні для мене дні, коли ми разом побували у Львові та на селі. Роблю се сьогодні, оглянувши «Мойсея» Мікеланджело, який мені нагадав Вашу чудову поему. Коли я стояв перед ним, я чув ті сильні, повні вогню, промови, які я слухав у Вашій хаті».

В 1907 році М.Коцюбинський очолюючи чернігівську «Просвіту» влаштував літературний вечір, присвячений І.Франку і прочитав реферат, де висловив своє захоплення величною постаттю митця: «… я був би дуже щасливий, коли б от сих кілька моїх слів змогли викликати у вас інтерес до Франка, і ті, хто його не читав ще, самі познайомились з борцем-поетом. Тоді до них заговорив би могучим голосом сам Франко, заговорив би не моїми блідими словами, а своїм дзвінким, як кованим, словом. Тоді він розгорнув би перед ними все багатство своєї душі, всю красу свого таланту і загрів би їх вогнем свого неспокійного великого духа!»

Творчість І.Франка мала великий вплив на ціле покоління українських письменників, яке він назвав «молодою Україною».
Саме він змалював перед ними ідеал «цілого чоловіка» – тобто повноцінної, зреалізованої особистості, що усвідомлює своє «я», «ставив свій рідний народ підставою своєї діяльності, добро народне – метою, розум, науку – шляхом до мети», – таку оцінку творчості І.Франка зробив Сергій Єфремов в «Історії українського письменства».

До дня народження Івана Франка в музеї-заповіднику М.Коцюбинського представлена виставка оригінальних матеріалів про письменника, яка працюватиме протягом вересня.
Підготувала Марія Москаленко


QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 4109 | Додав: kotsiubynska | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість