Головна » 2023 » Червень » 29 » На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
12:00

У номінації «Проза» на здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує прозаїк і журналіст, громадський діяч (м. Київ) Валерій Демченко. Висунутий ГО «Товариство «Чернігівське земляцтво» за книгу «Не хапайте Бога за бороду» (2021).

Валерій Федорович Демченко – заслужений журналіст України, лауреат Всеукраїнської літературної премії імені Остапа Вишні, постійний автор і член редакційної ради земляцького часопису «Отчий поріг», відомий майстер гумору і сатири.

Народився 16 червня 1940 року на Луганщині, у 1957 році з золотою медаллю закінчив Жданівську середню школу Лубенського району Полтавської області. Після закінчення у 1962 році Українського інститут інженерів водного господарства на тривалий час пов’язав свою долю з Чернігівщиною: був призначений інженером Замглайського торфобрикетного заводу, працював на громадсько-політичних посадах у Чернігівській області. Почав активно писати і друкуватися в обласних газетах «Деснянська правда» та «Комсомольський гарт».

Черговий період творчості В.Демченка припадає на час роботи в Києві, який триває і нині. Хоча він ніколи не обирав літературну творчість за основне і єдине заняття, вона жила в ньому природно і продовжує кликати до роботи над словом. Його жанрова палітра: статті, нариси, есе, гуморески, фейлетони, памфлети.

Гуморескам та фейлетонам Валерія Демченка притаманний справжній професіоналізм, володіння образним словом, пристрасна громадянська позиція.

У представленій книзі гумору і сатири «Не хапайте Бога за Бороду» автор то в іронічному, то в саркастичному викладі талановито подає своє бачення суспільно-політичних та морально-етичних проблем сучасності.

Валерій Демченко також автор книг сатири і гумору «Граблі в Україні – більше, ніж граблі», «Який час, такі й герої, «Суєта суєт», широко представлений у колективних збірках гумору і сатири «Сатирична сотня діє» та «Колючі каштани». Його твори постійно друкуються на сторінках часопису «Отчий поріг» Чернігівського земляцтва і неодмінно викликають живий інтерес читачів. Гуморески, фейлетони, памфлети часто публікуються у журналах «Трибуна» (більше 12 років В.Демченко член головної редакційної ради цього видання), «Перець», «Літературний Чернігів», газета «Сільські вісті» (сторінка «Весела світлиця»), «Літературна Україна», «Українське слово» та інших. Гуморески автора звучали в ефірі Чернігівського обласного радіо.

В.Демченко веде активну громадську діяльність. Він – заступник голови творчого об’єднання сатириків і гумористів Київської організації Національної спілки письменників України.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 239 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість