Головна » 2023 » Червень » 25 » На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
09:39

У номінації «Поезія» на здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує поет і громадський діяч (м.Чернігів) Юрій Соколов. Висунутий Чернігівським міським об’єднанням Всеукраїнського товариства «Просвіта» за книгу «Рубікон» (2023).

Поет та громадський діяч Соколов Юрій Юрійович народився 18 березня 1972 року у місті Чернігові. Закінчив чернігівську ЗОШ №15 та Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого у м. Харкові.

Соколов Ю.Ю. з 1987 року бере участь у громадській та літературній діяльності. У 1987-1990 роках студіювався у дитячо-юнацькій літературній студії «Роси» під керівництвом відомого українського поета та журналіста Василя Струтинського. У 2002-2020 роках завдяки своїй активній громадянській патріотичній позиції Соколов Ю.Ю. чотири рази поспіль обирався жителями Чернігова депутатом Новозаводської районної ради м. Чернігова.

На початку літа 2014 року Соколов Ю.Ю. зібрав групу однодумців, яка під його орудою створила відео кліп «Вставай, Україно» на музику Івана Зажитька та слова Ангеліни Костюк. З серпня 2014 року постійно друкується на сторінках електронного сайту «Європейська Україна» http//eukraina.com/fotum/40 (редактор Олександр Майшев). На слова Юрія Соколова видатний український композитор Іван Зажитько написав кантату «Над Україною зоряна ніч», яку у 2015 році записали хор та симфонічний оркестр Національної радіокомпанії України.

У 2017 році Юрій Соколов видав україномовну поетичну збірку «Литаври», котра стала його візитівкою як україномовного поета, із притаманним саме йому, літературним стилем, який критики вже назвали новим філософським поетизмом.

У 2019 році видавництво «Десна Поліграф» видало наступну поетичну збірку Юрія Соколова «Зоряний пил думок». До поетичного доробку цього видання ввійшла поема «Рубікон». Саме цей твір розкриває життєві моменти звичайних українців, які опинились у вирі подій злочинного російського вторгнення в Україну. За поемою «Рубікон» заслуженим артистом України Олексієм Бишем разом із актрисою розмовного жанру Чернігівського філармонійного центру Оленою Белеванцевою було створене театралізовано-патріотичне дійство, котре стало основою програми Чернігівських митців, із якою Чернігівщина представляла культурний фронт у 2018-2020 роках, зокрема і в зоні проведення АТО.

У червні 2022 року Олексій Биш поставив на сцені Чернігівського молодіжного театру однойменну виставу «Рубікон». Цей твір яскраво відображає події сьогодення, боротьбу українського народу з московинами, сучасну Україну у вогні війни та незламність українських міст, зокрема і Чернігова.

У 2023 році Юрій Соколов видав поему «Рубікон» окремою збіркою. Саме за цей патріотичний твір Чернігівська «Просвіта» висуває Юрія Соколова на здобуття премії імені М.М.Коцюбинського.  




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 303 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість