Головна » 2023 » Червень » 20 » На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
09:18

У номінації «Поезія» на здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує поетеса Людмила Лихова (літературний псевдонім – Ліна Ланська) – поетеса, член НСПУ (м.Чернігів). Висунута Чернігівською обласною організацією НСПУ за книгу поезій «Цілую твій поділ» (2020).

Людмила Лихова (літературне ім’я Ліна Ланська) народилася 18 травня 1957 року в селі Рівчак-Степанівка Носівського району Чернігівської області в сім`ї службовців. Закінчила Київський медичний університет ім. О. О. Богомольця. Лікар за фахом. Живе і працює в Чернігові.

Авторка поетичних збірок «Танець на лезі», «Маленькі вірші великої ЛЮЛіни»,  «Бурштиновий рай», «Смарагдова скрижаль», «Цілую Твій поділ».

Учасник І Всеукраїнського фестивалю любовної лірики «Мовою серця», VІІ Міжнародного фестивалю духовної творчості «Краса душі», Народного мистецько-історичного фестивалю «Українські передзвони».

Дипломант ІІІ і ІV Всеукраїнського літературного конкурсу імені Леся Мартовича.

Співорганізатор Першого Всеукраїнського поетичного старт-апу «Дотиком душі».

Засновник творчої громадської організації «Білі ворони».

Член Національної спілки письменників України.

Ліна Ланська – письменниця зі своїм особливим поетичним почерком. Збірки її віршів вже давно завоювали прихильність читачів, схвальну оцінку критиків і популярність з-поміж колег-письменників. Поезія Ліни Ланської – це високостильні вірші, надзвичайно глибокі за своїм філософським наповненням, яскраві за художньою образністю. Авторка належить до тих письменників, які творять інтелектуальну літературу, бо самі є людьми начитаними й ерудованими.

Збірка Ліни Ланської «Цілую твій поділ» - це спроба поетеси осягнути духовні глибини, зануритися в божественний космос, відчути присутність Бога в усіх його проявах. Збірка містить поезії-молитви, які є високохудожніми зразками цього жанру.

Щоб збагнути глибину поезії, необхідно заглибитися в мову віршів збірки «Цілую твій поділ», зрозуміти, за якими законами жанру вибудовує тексти молитов авторка.

Ліна Ланська творить у річищі традиційного українського молитвотворення й водночас демонструє оригінальні зразки жанру.

Віршована молитва – це, з одного боку, художній твір, а з іншого – сакральний текст. Вона має особливості релігійного стилю, які удосконалюють і збагачують художній стиль української мови.

Віршована молитва – поетичний текст, що ввібрав форму, зміст і особливості християнської молитви й поєднав у собі ознаки релігійного та художнього стилів.

Лексика в Ліни Ланської багатоманітна. Це – слова, запозичені з інших мов, церковнослов’янізми, слова-синоніми (особливо щодо вживання звертань до Бога, Богородиці, святих тощо), оказіоналізми.

Такого ефекту художниця слова досягає завдяки використанню церковнослов’янських запозичень та староукраїнської лексики. Слова переважно походять із духовно-моральної сфери, церковного вжитку, тому є доречними у творах такого жанру, як молитва. У цьому напрямі Ліна Ланська майже не відходить від традиції творення української молитви від давніх часів до новітніх. Використовуючи наведену вище лексику, поетеса утверджує в українській літературі жанр молитви, а в українській мові розвиває й удосконалює художній стиль.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 275 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість