Головна » 2018 » Липень » 4 » На здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
На здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
11:54

У номінації «Театрально-музичне мистецтво» на здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує творчий колектив Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка за високі творчі досягнення та значний внесок у розвиток театрального мистецтва України.

У 2016 році виповнилося 90 років утворення Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка. За цей період колектив театру,пройшовши складний шлях творчого розвитку, став осередком високої духовності та естетики,примножував споконвічні моральні та художні цінності українського народу. Театр дав підґрунтя для розквіту талантів цілої плеяди митців сцени, чиїми іменами пишається українська культура.

У 1976 р. театр було нагороджено Почесною Грамотою Президії Верховної Ради УРСР. У 2001 р. за високі творчі досягнення та у зв᾿язку з 75-річчям Чернігівському українському музично-драматичному театру ім. Т.Г.Шевченка було надано статус академічного. У 2016 р. за вагомий внесок у розвиток вітчизняного театрального мистецтва та у зв᾿язку з ювілеєм колектив театру був нагороджений Грамотою Верховної Ради України.

І сьогодні своїми високохудожніми, соціально значимими сценічними творами Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка пропагує ідеї українського державотворення, гуманізму, сприяє розвитку і примноженню кращих традицій українського національного мистецтва. Протягом 2016-2018 рр. значно розширилась географія гастрольних виступів. Яскрава, колоритна творча робота шевченківців отримала як схвальні відгуки театральних критиків, так і захоплене визнання глядачів Києва, Сум, Полтави, Луцька, Житомира, Тернополя, Львова, Рівного, Чернівців, Івано-Франківська, Дніпра, Харкова, Ужгорода, Гомеля і Бреста (Білорусь), Варшави і Кракова (Польща).

Поряд з традиційним Міжнародним фестивалем «Слов᾿янські театральні зустрічі» у 2016 р. було започатковано проведення на базі театру Міжнародного театрального фестивалю моно вистав «Чернігівське відлуння», а в 2018 р. – Першого театрального фестивалю для дітей та молоді «На крилах мрій».

Протягом останніх років театр бере активну участь у міжнародних театральних форумах, де здобув численні перемоги у різних номінаціях. Зокрема, на ХVІІІ Міжнародному театральному фестивалі «Мельпомена Таврії» (Херсон, 2016) рішенням Експертної ради Гран-прі фестивалю присуджено Чернігівському театру за виставу «Комедія помилок» В.Шекспіра. Рішенням журі ХІІІ Міжнародного фестивалю театрального мистецтва «Слов᾿янські театральні зустрічі», що проходив у Гомелі (Білорусь) у травні 2017 р., вищу нагороду фестивалю «За кращу виставу» присуджено Чернігівському театру за спектакль «Комедія про… сенс існування» за п’єсою В.Рудова. у липня 2017 р. театральний оркестр був запрошений до участі у першому Міжнародному Літньому Фестивалі музичного мистецтва, що відбувався в польському місті Томашов Любельський. Згідно з рішенням журі ХІІ фестивалю комедія «Золоті оплески Буковини» (Чернівці, 2017) чернігівці визнані переможцями у трьох номінаціях за виставу «Комедія про… сенс існування». За підсумками 2017 р. найвища відзнака у сфері театрального мистецтва України – Премія імен Леся Курбаса була присуджена художньому керівнику театру, заслуженому артисту України Андрію Рінатовичу Бакірову за постановку вистави «Вій. Докудрама» Н.Ворожбит за мотивами повісті М.Гоголя в Чернігівському облмуздрамтеатрі ім. Т.Г.Шевченка. А в квітні 2018 р. згідно з рішенням журі V-го Міжнародного Фестивалю Українського Театру «Схід – Захід» у Кракові (Польща) Чернігівський академічний облмуздрамтеатр ім. Т.Г.Шевченка удостоєний Гран-прі фестивалю за музичну комедію «Ніч перед Різдвом» за повістю М.Гоголя.

У 2018 році, готуючись до відзначення 100-річчя подвигу Героїв Крут, Чернігівський облмуздрамтеатр ім. Т.Г.Шевченка ініціював здійснення мистецького проекту «Балада про Крути», який був здійснений за сприяння Міністерства культури України, Чернігівської обласної державної адміністрації, Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації. Відповідно до урядового рішення презентація сценічного дійства «Балада про Крути» відбулася 29 січня 2018 р. на сцені Національного академічного драматичного театру імені І.Франка під час урочистого заходу з вшанування пам᾿яті Героїв Крут за участю керівників центральних та регіональних органів влади.

Враховуючи високі творчі досягнення та значний внесок у розвиток театрального мистецтва України, вважаємо за доцільне висунути творчий колектив Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка на здобуття Чернігівської обласної премії імені Михайла Коцюбинського у номінації «Театральне та музичне мистецтво».




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 937 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість