Головна » 2017 » Серпень » 1 » На здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
На здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
16:36

У номінації «Декоративне та образотворче мистецтво» на здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує Анатолій Іваньков за відродження і розвиток чернігівського традиційного мистецтва.

Іваньков Анатолій Григорович, майстер з художньої деревообробки, заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, депутат Новгород-Сіверської міської ради.

Народився 18 вересня 1955 року в м.Новгород-Сіверський Чернігівської області. У 1974 році закінчив Яворівське художнє училище за фахом «Різьбяр художнього різьблення по дереву». У 1992 році закінчив Глухівський педагогічний інститут за фахом вчитель з трудового навчання. Працював вчителем трудового навчання в СШ № 2 м.Новгород-Сіверский.

Анатолій Іваньков є одним з провідних сучасних українських майстрів традиційного декоративно-ужиткового мистецтва. У своїй творчості віддає перевагу народним традиціям художньої обробки дерева, розвиваючи в першу чергу традиційне різьблення Чернігово-Сіверського краю. Він успішно продовжує справу відомого сіверського майстра Анатолія Колошина, який започаткував в 70-80-х роках у Новгороді-Сіверському відродження стародавнього чернігівського різьблення, результатом чого стало формування провідних двох шкіл деревʼяного різьблення – Новгород-Сіверської та Чернігівської, які і зараз зберегли свій творчий потенціал у повному обсязі.

Анатолій Іваньков - заслужений майстер народної творчості України (2006 рік), у 2009 році став лауреатом мистецької премії ім.Данила Щербаківського.

Тригранно-виїмчаста техніка різьблення та мереження орнаментів досягла у виробах майстра найвищої ступені майстерності. Улюблені твори майстра – виконані в техніці «сухої різьби» шкатулки різних форм та великі розкішні скрині, які вражають досконалістю пропорцій та гармонійністю орнаментального оздоблення.

Працюючи в школі, талановитий майстер і педагог А.Іваньков, завжди прагнув передати свій досвід дітям, навчаючи їх секретам народного різьбярства.

За 30 років плідної творчої діяльності з під різця майстра вийшли сотні самобутніх зразків самобутнього поліського різьблення: тарелі, мисники, полички, скрині, хлібниці, посуд, меблі. Багато з цих робіт знаходиться в різних музеях України. Національний музей народного декоративного мистецтва (Київ), Народної архітектури та побуту України (Київ), Чернігівський історичний музей ім.Тарновського, Чернігівський художній музей.

Виставки:

Всеукраїнська виставка декоративного мистецтва, присвячена 6-й річниці Незалежності України 1997 р. м. Київ НСМНМУ.

Всеукраїнська виставка декоративного мистецтва, присвячена ІІ зʼїзду НСМНМУ 2000 р. м.Київ НСМНМУ.

Всеукраїнська виставка декоративного мистецтва, присвячена 10-й річниці Незалежності України 2001 р. м.Київ НСМНМУ.

Всеукраїнська виставка декоративного мистецтва «Народні художні промисли України 2004 р. м.Київ НСМНМУ.

Звітна виставка Новгород-Сіверського осередку м.Київ НСМНМУ грудень 2007 р.

Всеукраїнська виставка «Кращий твір року» НСМНМУ – щорічно.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1018 | Додав: sunlight118 | Рейтинг: 5.0/4 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість