Головна » 2010 » Червень » 22 » На здобуття обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського: Чернігівський український народний хор
На здобуття обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського: Чернігівський український народний хор
13:19
Чернігівський український народний хор було створено 1984 р. при управлінні культури згідно з рішенням Чернігівської облдержадміністрації.
Огранізатором та художнім керівником колективу став Петро ПРОЦЬКО.

Хор протягом чверті століття плекає і доносить до людей українську пісню, як народну, так і створену сучасними композиторами. Особливо важливе те, що хор пропагує твори, написані чернігівськими літераторами, зокрема класиком літератури Леонідом Глібовим, Олексою Довгим, Леонідом Отрюхом, Анатолієм Покришнем, музикантами і композиторами Анатолієм Пашкевичем, Петром Процьком, Миколою Збарацьким, Миколою Борщем та іншими нашими відомими земляками.

Перший виступ молодого колективу відбувся восени 1985 р. у Києві. За короткий період Чернігівський народний хор став дипломантом фестивалю «Співоче поле» у м. Хмельницькому вже під керівництвом Анатолія ІВАНОВА та Олександра СТАДНИКА. Колектив продемонстрував різноманітну програму, високі мистецькі можливості, індивідуальне творче обличчя.

У жовтні 1989 р. до Чернігівського народного хору художнім керівником запросили народного артиста України, композитора Анатолія ПАШКЕВИЧА. Нев’янучий аромат народності, вплетений у мереживо його слів та музики, невичерпна любов до народного співу підняла колектив на нові творчі сходинки. Починаючи з 90-х років минулого століття колектив активно гастролював за кордоном, пропагуючи українську народну пісню, підтримуючи осередки української діаспори у Бельгії, Голландії, Німеччині, Австрії, Росії. У грудні 1998 р. Чернігівський народний хор став дипломантом новорічного фестивалю у Австрії – «міжнародні співи Адвенту».

Починаючи з 2003 р. народний хор – один з головних учасників на міжнародному святі «Дружба» у с. Сеньківка, обласного козацького фестивалю у м.Батурині, дипломант міжнародного свята літератури та мистецтв «Лесині джерела» 2004 р. 2005 року Чернігівський народний хор було запрошено до Москви для участі у святкуванні річниці від дня народження Тараса Шевченка. У 2008 р. хор став дипломантом міжнародного фестивалю «Дніпровські голоси» у м. Дубровно (Білорусь). Все це є визнанням неперевершеної майстерності творчого колективу.

Народний хор несе високу місію утвердження творчості чернігівських митців, що виводить його на провідне місце серед хорів області. Окрім того, бере активну участь у проведенні літературно-мистецьких заходів. Сьгодні Чернігівський народний хор обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом Володимира КОЦУРА, який нещодавно відсвяткував своє п’ятидесятиліття, перебуває у творчому розквіті, невпинно збагачуючи свій репертуар, і, на нашу думку, заслуговує бути відзначеним премією імені Михайла Коцюбинського.

Підготував Ігор КОЦЮБИНСЬКИЙ



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1534 | Додав: Майшев | Рейтинг: 5.0/4 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість