Головна » 2022 » Жовтень » 12 » «На варті нашої свободи»: віртуальна виставка бібліотечних матеріалів до Дня захисників та захисниць України
«На варті нашої свободи»: віртуальна виставка бібліотечних матеріалів до Дня захисників та захисниць України
09:42

14 жовтня вся Україна відзначає державне свято – День захисників та захисниць України, що було встановлено Указом Президента України № 806 від 14 жовтня 2014 року. Цей день нерозривно пов’язаний із військовими традиціями та українським козацтвом, найкращі традиції яких успадкували наші воїни, що й нині боронять незалежність та цілісність нашої держави.  Тож недаремно свято захисників та захисниць України відзначають в той самий день, що і День українського козацтва та Свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Чому узагалі з’явилося таке свято у нашій державі? З 2014 року, коли почалася збройна агресія Росії, в нашій державі значно активізувалися декомунізаційні тенденції, що передбачали відмову від будь-яких радянських традицій, свят та символіки. Тому-то українська влада скасувала відзначення 23 лютого Дня захисника Вітчизни. Натомість традиція вшановувати українських воїнів у церковне Свято Пресвятої Богородиці стала знову актуальною. Спочатку нове свято мало назву День захисників України, а з 2021 року було перейменовано у День захисників та захисниць України, бо ж нерідко і жінки нарівні із чоловіками, взявши до рук зброю, стають на захист своєї рідної землі.

Отож, 14 жовтня ми маємо вшанувати всіх тих, хто захищав та захищає нашу державу від загарбників та окупантів. Така робота вимагає неабиякої сміливості та мужності, відваги та сили, самопожертви та самовіддачі. Честь і хвала вам, дорогі наші захисники та захисниці!

До такої дати Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського підготував віртуальну виставку бібліотечних матеріалів «На варті нашої свободи» із книг, що ілюструють відображення сучасних подій, у яких нашим воїнам доводиться стояти на смерть заради майбутнього України, у художній літературі; розповідають із перших вуст історії бійців, яким довелося боронити рідну землю. У кожній такій історії, у кожному обличчі – сила і міць українського народу, який ніколи і нізащо не відступить перед захистом своєї Батьківщини.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 271 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість