Головна » 2022 » Листопад » 8 » «Мова – коштовний скарб народу»: віртуальна виставка бібліотечних матеріалів до Дня української писемності та мови
«Мова – коштовний скарб народу»: віртуальна виставка бібліотечних матеріалів до Дня української писемності та мови
23:44

Кожного року 9 листопада відзначається важливе для кожного українця свято – День української мови та писемності. Започатковано його було 1997 року, коли президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови у консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

День української мови та писемності співпадає зі ще однією важливої для української мови та культури датою – днем ушанування преподобного Нестора-літописця. Він був послідовником творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. На думку дослідників, із праці Нестора-літописця «Повість минулих літ» (ХІ – поч. ХІІ ст.) і почалася писемна українська мова.

Ще одна важлива віха в становленні сучасної української мови припадає на 1798 рік, коли з’явилася «Енеїда» Івана Котляревського. Мовознавець Іван Огієнко вважає, що «1798 рік, рік появи «Енеїди», став поворотною історичною датою в розвої української літературної мови, став бо її наріжним каменем».

Як багато років тому, так і нині, українській мові, як і її носіям – українському народові – доводиться терпіти утиски із різних боків. Але, незважаючи на це, голос її сильний, а народ – мужній, тож і мова наша вистоїть і розквітне на благо нам, українцям.

До Дня української писемності та мови 9 листопада музей-заповідник Михайла Коцюбинського підготував невелику віртуальну виставку бібліотечних матеріалів. На ній представлені книги, що ілюструють становлення нашої державної мови, історія її утисків та боротьби, також є словники і дослідження різних мовознавців.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 306 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість